Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Klar melding fra EU: I kan godt glemme det

Europa

15/09/2023 08:24

J. Bøgen

Beskeden er ikke ligefrem blevet taget godt imod.

Finland er blevet officielt medlem af NATO.

Det er Sverige ikke, selvom landene sendte ansøgningerne afsted sammen.

Årsagen skal findes lige syd for Europa, hvor NATO-landet Tyrkiet har sat hælene i overfor Sveriges medlemskab, blandt andet på grund af Sveriges tilladelse af koranafbrændinger og husning af medlemmer af det kurdiske arbejderparti, PKK.

Men Tyrkiet har måske også en anden interesse i at holde igen med at godkende Sverige som NATO-land. Den tyrkiske præsident, Erdogan, har i hvert flad igen og igen bragt et tyrkisk medlemskab af EU på banen i forbindelse med forhandlingerne om det svenske medlemskab - selvom NATO og EU intet har med hinanden at gøre.

"Først må EU bane vejen for Tyrkiet, og derefter kan vi bane vejen for Sverige i NATO, ligesom vi gjorde med Finland," har Erdogan for eksempel sagt.

Men en ny EU-rapport slår fast, at Tyrkiet altså ikke kan bruge Sveriges medlemskab af NATO som et forhandlingsredskab til at komme ind i EU. I en ny rapport slår EU-Parlamentet nemlig fast:

Eller sagt på en anden måde: I kan godt glemme det.

Det skriver DR.

Tyrkiet raser

Ikke overraskende er den kontante melding fra EU blevet mødt med vrede og kritik i Tyrkiet, som mener, at rapporten er fuld af uretfærdige beskyldninger og fordomme, som er baseret på misinformation.

Det er en af de helt store historier i tyrkiske medier lige nu. Nemlig at landet igen får en afvisning af EU-medlemskab.

Blandt punkteren i rapoorten står der blandt andet, at Tyrkiet har den absolut laveste overensstemmelse med EU's fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. Bare syv procent bliver den vurderet til, hvilket gør overensstemmelsen til den laveste blandt alle kandidatlande.

Rapporten blev vedtaget onsdag med 434 stemmer for, 18 stemmer imod og 153 stemmer hverken for eller imod.

Den tyrkiske udenrigsminister kalder EU’s nye melding for “irrationel” og mener, at der er tale om “uretfærdige beskyldninger og fordomme baseret på desinformation fra anti-tyrkiske kredse”, skriver Tyrkiets nationale offentlige medie TRT Haber.

I midten af juli meddelte Erdogan efter timelange møder og forhandlinger, at Tyrkiet var klar til at godkende et svensk medlemskab af NATO. Det vil dog først ske til oktober, hvor det tyrkiske parlament er samlet igen.

Tiden vil vise, om det så passer, eller om den nye melding fra EU får Tyrkiet til at trække håndbremsen.

Mest Læste

Annonce