Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny lov vedtaget: Her kan dansk asylcenter ligge

Europa

03/6/21 11:51

LTT

EU og FN kritiserer at Folketinget har vedtaget et forslag, om at placere modtagecentre i udlandet.

EU-Kommissionen kritiserer den lov, der i Folketinget er blevet lavet, som lyder på, at det på sigt skal være muligt at placere modtagecentre for asylansøgere i tredjelande. Det skriver TV 2. “Det er ikke muligt under de eksisterende EU-regler eller under den nye pagt for migration og asyl,” siger Adalbert Jahnz, der er talsmand for kommissionen til TV 2. Forslaget er tidligere blevet afvist af EU-kommissær Ylva Johansson, men nu er det altså blevet vedtaget i dag torsdag i Folketinget. 

Et land uden for EU
Planen er at finde et land, udenfor EU, som vil lægge jord til et dansk asylcenter, hvor beboerne skal opholde sig, imens at sagerne behandles i Danmark. Med den nye lov vedtaget, betyder det, at det er muligt for regeringen at oprette de såkaldte modtagecentre i eksempelvis Rwanda. 

Intet konkret land
Der foreligger endnu ikke nogle konkrete idéer til hvilke lande, regeringen påtænker at placere disse centre i, men det skaber dog bekymring hos EU, at forslaget er vedtaget. “Det rejser spørgsmål om både adgangen til asylprocedurer og effektiv adgang til beskyttelse,” siger talsmanden til TV 2

FN kritiserer også forslaget. De har opfordret Danmark til at droppe det. 

Mattias Tesfaye (S) har tidligere oplyst, at regeringen taler med fem til ti lande, om at huse et dansk asylcenter.