Victor Orbán er kendt for at være stærkt kritisk overfor immigranter. Foto: Shutterstock
Victor Orbán er kendt for at være stærkt kritisk overfor immigranter. Foto: Shutterstock

Premierminister: "Vi vil ikke være mennesker af blandet race"

Europa

27/7/22 1:53

Jens Asbjørn Bøgen

Ungarns premierminister, Victor Orbán, er kommet med nogle chokerende udtalelser.

"Vi er villige til at blande os med hinanden, men vi har ikke lyst til at blive mennesker af blandede racer."

Det kunne lyde som et nazistisk citat i en historiebog, men virkeligheden er langt mere skræmmende.

Udtalelsen kommer nemlig fra den ungarske premierminister, Victor Orbán, og ordene blev sagt lørdag d. 23. juli 2022.

Orbán var i Rumænien for at holde en tale i en region, der har et stort ungarsk mindretal, og citatet handlede faktisk om europæere og ikke-europæere.

Premierministeren sagde, at han mener, europæere skal være frie til at blande sig med hinanden, men at blande sig med ikke-europæere ville skabe en "verden af blandede racer".

Han fik desuden også sagt, at Europa ikke længere består af lande, efter befolkningsgrupper på den måde er begyndt at blande sig med hinanden.

Det skriver mediet Politico.

"Rendyrket nazi-tale"

Zsuzsa Hegedus, der har kendt premierminister Orbán i mere end 20 år, tog konsekvensen af de chokerende udtalelser og sagde op få dage efter, talen fandt sted. I sit optagelsesbrev skrev hun blandt andet:

"Jeg forstår ikke, hvordan du undgik at lægge mærke til, at den tale, du holdt, er et rendyrket nazistisk udfald, der er Joseph Goebbels værdi." Goebbels var Adolf Hitlers propagandeminister.

Men Hegedus er langt fra den eneste, der har kritiseret premierministeren i skarpe vendinger. For eksempel sagde overrabineren Robert Fröhlich, at "der findes kun en race her på Jorden, Homo Sapiens. Og den er unik og udelt."

Nazismen er et særligt ømtåleligt emne i Ungarn, da mere end 500.000 jøder blev dræbt i løbet af de sidste måneder af Anden Verdenskrig - hovedsagelig i koncentrationslejren Auschwitz.

Rumæniens udenrigsminister udtalte efter talen, at udtalelserne var uacceptable, og at det var ærgerligt, de blev ytret på rumænsk jord.

Faktisk fik Orbán også sendt en bredside mod både EU og Tyskland, da han begyndte at tale om Europa-Kommissionens forslag om at skære 15 procent af gasforbruget i Europa hen over vinteren.

"Jeg kan ikke se, hvordan dette skal kunne håndhæves - selvom tyskerne, som jeg forstår det, har en vis erfaring hvad det angår."

Citatet kan tolkes som en hyldest af tyskernes bestræbelser på at skære i deres gasforbrug, men langt de fleste tror i stedet, at det var ment som en usmagelig joke om nazisternes brug af gaskamre under Anden Verdenskrig.

Bliver hyldet for at kæmpe for nationalisme

Det er dog ikke kun kritik, der har mødt den ungarske premierminister efter talen. Den regeringsvenlige avis, Magyar Nemzet, hylder Orbán for at forsvare ideen om nationalisme mod ideen om at blande alle nationer til "en grå, uadskillelig masse".

En talsmand for Victor Orbán har udtalt, at de almene medier "hyperventilerer over et par hårde replikker om immigration og assimilation", men overhovedet ikke har nævnt talens hovedpointer.

Imens resten af EU er blevet enige om at skære ned på afhængigheden af russisk gas, var den ungarske udenrigsminister på besøg i Rusland i sidste uge for at diskutere muligheder for at købe endnu mere russisk gas.

Ungarn importerer i øjeblikket cirka 80 procent af landets naturgas fra Rusland.

Du kan læse hele Victor Orbáns tale via linket her. Den er skrevet på engelsk.

Annonce