Under Anden Verdenskrig sendte Rusland millioner i døden i bølger - noget tyder på, de gentager strategien i Ukraine. Foto: Shutterstock
Under Anden Verdenskrig sendte Rusland millioner i døden i bølger - noget tyder på, de gentager strategien i Ukraine. Foto: Shutterstock

Rusland bruger værnepligtige som kanonføde i Ukraine

Europa

10/05/2022

Jens Asbjørn Bøgen

Ifølge den ukrainske efterretningstjeneste, bliver russiske værnepligtige brugt i de første angrebsbølger - med en forfærdelig skæbne som resultat.

Selvom Rusland har afvist at bruge andet end professionelle soldater i Ukraine, bliver russiske værnepligtige i høj grad indsat i kampene - og brugt i første angrebsbølge.

Det skriver den ukrainske efterretningstjeneste i en opdatering.

I marts måtte Rusland indrømme, at de har gjort brug af værnepligtige i Ukraine, da flere russiske værnepligtige blev taget til fange. Siden har russerne kategorisk afvist at gøre brug af værnepligtige, men det mener den ukrainske efterretningstjeneste altså at kunne modbevise.

Værnepligtige som menneskeligt skjold

I Rusland bliver alle mænd indkaldt til 12 måneders værnepligt, og ifølge den ukrainske efterretningstjeneste bliver de værnepligtige brugt som kanonføde. Det er nemlig dem, der bliver sendt afsted i den første angrebsbølge.

"Dårlig træning, forældede våben og udstyr fører til overhængende død eller skade," skriver efterretningstjenesten, der tilføjer:

"En anden årsag til den høje dødelighed blandt værnepligtige fra besættelseshæren er deres involvering i operationer i det første lag af tropper, hvor mere erfarne soldater nægter at deltage."

Udstiller den russiske kommandos uduelighed

Der har været meldinger om både lydighedsnægtelse og sultestrejke blandt de russiske soldater, og det, sammen med russernes brug af værnepligtige, viser, at den russiske kommando er under massivt pres.

"På trods af den hemmelige mobilisering i Rusland, og den tvungne mobilisering af mænd i de midlertidigt ukontrollerede områder i Ukraine, er den russiske kommando ude af stand til at stille fuldgyldige kampenheder til rådighed."

Efterretningstjenesten påpeger desuden, at den russiske kommando ikke fortæller sandheden til de mødre, der risikerer at miste deres sønner i krigen.

"Mødre til russiske værnepligtige, der indser uundgåeligheden af deres børns død, klager over kommandantens ulovlige handlinger til kommissæren for menneskerettigheder i Rusland - men modtager som svar en anden løgn og svar."

Ifølge det ukrainske forsvar har næsten 26.000 russiske soldater mistet livet siden invasionen d. 24. februar. Rusland meldte i sin seneste opdatering om 1351 faldne, imens de vestlige efterretningstjenester vurderer de russiske tab til at være omkring 15.000.

Mest Læste

Annonce