Azovstal-værket var i ugevis den sidste bastion i Mariupol for ukrainske soldater og civile. Foto: Shutterstock
Azovstal-værket var i ugevis den sidste bastion i Mariupol for ukrainske soldater og civile. Foto: Shutterstock

Russerne kræver dødsstraf til ukrainske soldater

Europa

18/5/22 10:42

Jens Asbjørn Bøgen

Russiske bloggere og politikere kræver, at de evakuerede ukrainske soldater fra Azovstal-værket bliver henrettet.

Knap var soldaterne blevet evakueret, inden kravene om dødsstraf begyndte at svirre.

Både blandt russiske bloggere og politikere breder der sig en stemning af, at det eneste rigtige vil være at henrette de ukrainske soldater, der nu har overgivet sig til russerne.

Det skriver Institute for the Study of War i sin daglige rapport om situationen i Ukraine.

"Nogle bloggere kritiserer Donetsk Folkerepublik for at organisere evakueringen af ukrainske 'terrorister' og 'nazister'. Flere bloggere opfordrer også til, at man enten fængsler eller henretter de ukrainske tropper," skriver instituttet.

Ifølge mediebureauet AP oplyser russerne, at op mod 1000 ukrainske soldater har overgivet sig til russiske styrker. Meldinger siger ikke noget om, hvorvidt der stadig er soldater tilbage på det belejrede stålværk.

Rusland har lovet, at de ukrainske soldater bliver behandlet som krigsfanger i henhold til international lov. Dette betyder blandt andet, at de skal behandles humant, og at de ikke må lide nogen overlast, der kan føre til risiko for deres helbred eller ligefrem død.

Russernes propaganda bider Kreml i halen

Instituttet peger på, at det faktisk er den russiske propaganda, der fremkalder disse holdninger. For imens det russiske regime har bombarderet stålværket, har det også bombarderet sin egen befolkning med en solid strøm af succeshistorier, som reelt ikke har haft nogen hold i virkeligheden.

"Den russiske befolkning er sandsynligvis utilfreds med, at man har forhandlet en overgivelse på plads, når de forventede, at de russiske tropper ville tilintetgøre de ukrainske tropper ved Azovstal," skriver instituttet.

En russisk blogger med knap 362.000 følgere skriver blandt andet, at der i Mariupol (havnebyen, hvor Azovstal-værket ligger, red.) herskede en adskilning mellem etniske russere og ukrainere - og at ukrainerne ville udrydde det russiske folk.

"Og derfor kan de ikke efterlades i live. Ingen," skriver bloggeren ifølge TV2.

Ifølge flere medier og kilder, har en politiker også krævet dødsstraf til de overgivne soldater. Det har han eftersigende sagt fra talerstolen i det russiske parlament, Dumaen.

Annonce