Preben Bang Henriksen (V) trækker sig som bestyrelsesformand i fiskefirma, efter det er kommet frem, at firmaet stadig handler med russerne. Foto: Steen Brogaard
Preben Bang Henriksen (V) trækker sig som bestyrelsesformand i fiskefirma, efter det er kommet frem, at firmaet stadig handler med russerne. Foto: Steen Brogaard

Retsordfører trækker sig fra bestyrelse: Firmaet køber råvarer i Rusland trods EU-sanktioner

Erhvervsliv

18/05/2022 09:29

Jens Asbjørn Bøgen

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, trækker sig fra fiskevirksomhed, efter det er kommet frem, at virksomheden stadig køber råvarer af russerne på trods af EU-sanktioner.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, trækker sig som bestyrelsesformand i fiskekoncernen Kangamiut Holding.

Det sker som følge af, at Nordjyske har afsløret, at koncernen stadig handler med russisk fangede fisk til trods for EU-sanktioner mod Rusland som følge af krigen i Ukraine.

Preben Bang Henriksen skriver i en mail til Nordjyske:

"Udfasningen af firmaets kontrakter vedrørende russiske leverancer af fisk tager tid, og i den mellemliggende periode vil jeg have svært ved at forene mit politiske virke med firmaets aktiviteter - også selv om indgåede kontrakter er under afvikling."

Derfor har han i dag, onsdag, meddelt aktionærerne i koncernen, at han trækker sig fra bestyrelsen:

"Det er træls, men det kan ikke være anderledes under de nuværende omstændigheder."

En af Danmarks største handelsvirksomheder for fisk og skaldyr

Kangamiut har hovedsæde i Dronninglund og handlede i 2021 med fisk og skaldyr for 3,6 milliarder kroner. Det gav et samlet overskud efter skat på 83 millioner kroner.

Da Nordjyske spurgte Preben Bang Henriksen, hvorfor bestyrelsen ikke havde valgt at rive kontrakterne på russisk fangede fisk i stykker i stedet for at udfase dem, havde politikeren ingen kommentarer.

I dag fortæller han dog til DR, at det handlede om Kangamiuts overlevelse:

"Hvis man har kontrakter med folk, der skal købe fiskene, så risikerer man meget store erstatningskrav. Derfor besluttede vi os for, at vi ville udfase handlerne, som kontrakterne udløb."

Der foreligger ikke nogen oplysninger om, hvor lang tid kontrakterne løber over.

Mest Læste

Annonce