Den formodede russiske agent har brugt 12 år på at opbygge sin falske identitet. Foto: Shutterstock
Den formodede russiske agent har brugt 12 år på at opbygge sin falske identitet. Foto: Shutterstock

Russisk 007 forsøgte et få adgang til Den Internationale Straffedomstol

Europa

17/06/2022 08:36

Jens Asbjørn Bøgen

I bedste James Bond-stil forsøgte en russisk agent at få adgang til Den Internationale Straffedomstol i Haag.

Falsk identitet, hemmelig agent, storpolitiske institutioner. Det lyder som ingredienserne til en James Bond-film

Men det er faktisk indholdet af historien om en formodet russisk agent fra den militære efterretningstjeneste GRU, og han havde ikke nær så stor succes med sit forehavende, som 007 plejer at have.

Han lykkedes nemlig ikke med at få adgang til Den Internationale Straffedomstol i Haag, hvilket han ellers var overbevist om, at han faktisk havde opnået.

Derudover har den russiske spion også brugt betydeligt længere tid på at forberede sig - faktisk har han arbejdet på at konstruere en falsk identitet i hele 12 år, fortæller den hollandske efterretningstjeneste til The Guardian.

Troede, han havde fået adgang til Den Internationale Straffedomstol

Tjerkasov forsøgte at rejse ind i Holland under navnet Viktor Muller Ferreira, men han blev tilbageholdt af hollandsk politi og sendt tilbage til Brasilien dagen efter.

Han rejste til Holland i den tro, at han havde fået en helt unik chance for en plads som praktikant ved Den Internationale Straffedomstol.

Hvis Tjekasovs plan var lykkedes, ville han ifølge de hollandske efterretningsmyndigheder kunne have fået adgang straffedomstolens emailsystemer.

Derudover ville han muligvis kunne have kopieret, ødelagt eller fusket med bevismateriale fra de russiske krigsforbrydelser i Ukraine, som domstolen undersøger.

Erik Akerboom fra den hollandske efterretningstjeneste siger til The Guardian i forbindelse med sagens offentliggørelse:

"Det her viser tydeligt hvad russerne prøver på. At få ulovlig adgang til information gennem Den Internationale Straffedomstol. Vi betegner dette som en trussel på højt niveau."

Falsk identitet som brasilianer

36-årige Sergey Vladimirovich har boet i Brasilien siden 2010 og løbende konstrueret en identitet som en 33-årig brasilianer ved navn Viktor Muller Ferreira.

Selvom han startede i Brasilien, har han været omkring mange forskellige lande, sandsynligvis for at holde mulighederne åbne for sine overordnede, hvis der skulle handles hurtigt på noget.

Ifølge hans online-CV (hvor man også kan se et billede af ham), er han uddannet i statskundskab med en kandidatgrad med speciale i amerikansk udenrigspolitik.

Mest Læste

Annonce