Sandt at sige er det også svært at se, hvad det store fjerkræ har med Tyrkiet at gøre. Foto: Shutterstock
Sandt at sige er det også svært at se, hvad det store fjerkræ har med Tyrkiet at gøre. Foto: Shutterstock

Tyrkiet har fået nok: Vil ikke længere kaldes "kalkun"

Europa

03/06/2022 09:39

J. Bøgen

Turkey, det engelske ord for Tyrkiet, er også det engelske ord for et goblende fjerkræ, og nu vil tyrkerne ikke længere associeres med fuglen.

Hold så op med at kalde os "kalkun"!

Oversat til dansk giver den sætning ikke meget mening, men lad os prøve på engelsk:

Stop calling us Turkey!

Okay, hvad er der tale om her: En flok goblende fjerkræ, der nægter at kendes ved deres navn, eller et helt land, der ikke længere vil associeres med en fugl, der ikke kan flyve?

Svaret er det sidste. Tyrkiet har nemlig officielt anmodet om at få ændret sit internationale navn fra Turkey til Türkiye i FN-regi - en anmodning som FN har accepteret.

Det skriver BBC torsdag.

En ting er kalkunen ...

Faktisk er der flere grunde til, at Tyrkiet ønsker at ændre sit engelske navn.

Ifølge den engelske ordbog Campbridge Dictionary bliver ordet "turkey" nemlig defineret som "noget, der fejler stort" eller "en dum eller fjollet person". Så det er vel egentlig forståeligt nok, at tyrkerne hellere vil kaldes noget, der klinger mere af deres kulturelle ophav.

Ifølge TV2 er navneændringen en del af en større rebranding-kampagne fra Europas naboer i syd. Fremover vil der for eksempel stå "Made in Türkiye" på alle eksporterede produkter fra Tyrkiet, ligesom en stort anlagt turistkampagne blev lanceret i januar med sloganet "Hello Türkiye".

Forsøger Erdogan at fjerne fokus?

Kritiske røster mener dog, at hele navneændringen har et helt andet formål end at fjerne sammenligningen med det fjollede fjerkræ.

Næste år er der nemlig valg i Tyrkiet, og der spekuleres derfor i, at rebranding-kampagnen faktisk er en afledningsmanøvre fra den tyrkiske, Erdogan.

Tyrkiet står nemlig midt i en økonomisk krise, og historiens vingesus vidner om, at det er et rigtig dårligt udgangspunkt for en siddende regering ud for et valg.

Endnu en navneændring i række

Det er langt fra første gang, at et land anmoder om at ændre sit internationale land.

I 2020 ønskede Holland at ændre sit navn til Nederlandende. Ligesom med Tyrkiet skete det også som en del af en rebranding-kampagne. Endnu tidligere skiftede Makedonien navn til Nordmakedonien efter en politisk disputs med Grækenland, da en nordgræsk region faktisk også kaldes Makedonien.

I 2018 skiftede Swaziland navn til Eswatani, og går vi endnu længere tilbage kan vi nævne eksempler som Zair, der skiftede navn til DR Congo, Rhodesia til Zimbabwe og mange andre

Mest Læste

Annonce