Den svenske politiker protesterede mod Irans styre. Foto: Screendump, Twitter
Den svenske politiker protesterede mod Irans styre. Foto: Screendump, Twitter

Video: Klipper håret af på talerstolen i EU-Parlamentet

Europa

06/10/22 7:31

Jens Asbjørn Bøgen

Hun gjorde det i protest mod det iranske styre.

Verden over protesterer mennesker mod det iranske styre, efter den 22-årige kvinde, Mahsa Amin, døde i politiets varetægt.

Hun blev arresteret af moralpolitiet i landet, da de mente, hendes hovedbeklædning sad for løst.

Årsagen til hendes død er omdiskuteret. Vidner fortæller, at politiet slog kvinden med knipler, og at det højst sandsynligt har ført til hendes død. Omvendt lyder det fra moralpolitiet, at hun pludselig faldt om som følge af en eksisterende sygdom - noget, der er blevet afvist af kvindens far.

En del af protesterne går ud på, at kvinder klipper sit hår af i sympati med iranske kvinder, der er underlagt streng social kontrol og skal efterleve en række regler og love, når de færdes i det offentlige rum i Iran.

Nu er protesterne også nået til Europaparlamentet. Under en tale, hvor den svenske politiker, Abir Al-Sahlani, tordnede mod det iranske styre, sluttede hun af med at finde en saks frem og klippe en del af sit eget hår af, imens hun fremsagde 3 slagord for iranske kvinder:

Kvinder. Liv. Frihed.

Journalist nægtede interview

For nylig skulle en journalist fra CNN interviewe den iranske præsident, Raisi, i New York.

Det ville i så fald være det første interview med den iranske præsident uden for Iran.

Men umiddelbart inden interviewet skulle foregå, krævede præsidenten pludselig, at den kvindelige journalist med iranske rødder skulle bære tørklæde "som et tegn på respekt" under interviewet.

Det ville CNN ikke finde sig i, og selvom alt var gjort klar til interviewet, pakkede holdet udstyret sammen og droppede interviewet i protest mod kravet.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce