Vulkanen Fragadalsfjall er gået i udbrud. Foto: Shutterstock
Vulkanen Fragadalsfjall er gået i udbrud. Foto: Shutterstock

Vulkan gået i udbrud - her er den gode nyhed

Europa

04/08/2022 09:05

J. Bøgen

Som frygtet er en vulkan gået i udbrud på Island.

I går advarede Udenrigsministeriet danske turister på Island om at passe ekstra godt på. Der var nemlig sket en stigning i rystelser og jordskælv i undergrunden.

Samtidig hævede de islandske myndigheder deres eget sikkerhedsniveau, fordi de frygtede, at en vulkan ville gå i udbrud som følge af de mange rystelser.

Og det er nu sket.

Cirka 25 kilometer fra Reykjavik er vulkanen Fragadalsfjall nemlig gået i udbrud og sender ifølge det lokale medie RUV lava ned gennem Geldingadalir-dalen.

Ikke nogen trussel mod flytrafikken

Den gode nyhed er, at vi ikke risikerer en situation som i 2010, hvor et udbrud under gletsjeren Eyafjallajökull lammede stort set al europisk flytrafik på grund af massive mængder aske i atmosfæren.

"Udbruddet er startet efter intens seismisk aktivitet de senest dage. Det anses som relativt lille, og på grund af det placering er der en lav trussel mod beboede områder og kritisk infrastruktur," lyder det i en udtalelse fra den islandske regering ifølge TV 2.

Der kan dog opstå luftforurening på grund af gasserne fra udbruddet, og derfor frarådes folk at besøge vulkanen.

Lavaen flyder fra udbruddet

Onsdag har der ikke været forstyrrelser af lufttrafikken på grund af udbruddet, og den islandske regering regner altså heller ikke med, at der vil opstå problemer med den internationale flytrafik.

Klokken 15.18 dansk tid onsdag begyndte der at flyde lava fra en jordrevne ved vulkanen Fagradalsfjall, der ligger tæt på byen Grindavík på halvøen Reykjanes.

Udbruddet sker tæt på det sted, hvor der sidste år var et vulkanudbrud, der varede i et halvt år.

"Hvad vi ved indtil videre, er, at udbruddet ikke udgør en trussel mod beboelsesområder eller kritisk infrastruktur," siger Katrín Jakobsdóttir, der er statsminister i Island i udtalelsen.

Mest Læste

Annonce