Færre børn vokser op med gift far og mor

Andelen af børnefamilier med en enlig forælder stiger. Det er især en enlig mor, der sidder for bordenden.

Der bliver færre og færre børnefamilier, hvor far og mor er gift. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Ved indgangen til 2014 var der 771.896 børnefamilier i Danmark. 59 procent af dem består, foruden børnene, af et ægtepar. Det er den laveste andel børnefamilier med ægtepar i de næsten 30 år, hvor statistikken har eksisteret.

- For 15 år siden var der et ægtepar i knap 65 procent af børnefamilierne, og hvis vi går tilbage til 1986, var det tal oppe på godt 72 procent, siger Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank.

Og mens antallet af børnefamilier, hvor de voksne er gift, falder, så stiger eksempelvis andelen af børnefamilier, hvor de voksne er samlevende og har fælles børn. På 30 år er børnefamilier med ugifte forældre steget fra 7,8 procent til 13,4 procent.

- Samtidig ser vi også, at der er kommet flere børnefamilier med enlige forældre. Særligt andelen af børnefamilier med en enlig mor er steget. I 1986 bestod 14 procent af børnefamilierne af en enlig kvinde. Nu er det tal næsten 20 procent, siger forbrugerøkonomen.

Det svarer til, at antallet af børnefamilier med enlige kvinder er steget med mere end 37 procent på de knap 30 år.

Børnefamilier med en enlig far er der også blevet flere af. I 1986 udgjorde børnefamilier med en enlig far i spidsen 2,8 procent - i dag udgør de 4,3 procent.

- Set fra en privatøkonomisk vinkel kan det give udfordringer at være enlig forælder. Som enlig forsørger kan det være relativt sværere at få penge til at række til det hele, siger Camilla Skovsbo Erichsen.

- Selvom det generelt er det blevet lettere for enlige forsørgere at få økonomien til at hænge sammen, end det var tidligere, er det alt andet lige nemmere at være to til at dele alle de faste udgifter, påpeger hun.

/ritzau/

 

Emneord: Husstande, Børnefamilier, Skilsmisse, Ægteskab
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.10.21 Velfærd
  Hver niende lejlighed bebos af dens ejer

  På trods af høj efterspørgsel på ejerlejligheder er det stadig kun hver niende etagebolig, der bebos af dens ejer. Etablerede man flere ejerboliger, ville de hurtigt finde nye ejere, vurderer mæglerkæden Estate.

 • 16.01.17 Politik
  Borgmester: Medarbejdere skal selv bestemme deres arbejdstid

  ”Vi er i forskellige livssituationer på forskellige tidspunkter i vores liv, og det smitter naturligt af på, hvor meget vi har mulighed for eller lyst til at arbejde. Det skal en arbejdsplads kunne imødekomme,” siger Ninna Thomsen, der er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.

 • 24.03.15 Velfærd
  Danskerne: Lad børnefamilier arbejde mindre

  En hverdag, hvor ungerne mest er sammen med pædagoger, og hvor mor og far er kortluntede, når de endelig er hjemme. Børnefamilier kan have svært ved at finde balancen, og det bør der gøres noget ved, mener en stor del af danskerne.

 • 03.10.14 Politik
  Frivillige får millioner til at hjælpe mænd i krise

  Frivilligcenter Silkeborg skal koordinere hjælp til kriseramte mænd via 11 midt- og nordjyske frivilligcentre. Centret er sammen med De Frivilliges Hus i Aalborg udvalgt af Sundhedsministeriet til at højne mænds sundhed.

 • 09.05.14 Velfærd
  'Mand dig op' - nyt tilbud om mandegrupper i fem byer

  Mænd har større risiko end kvinder for at gå ned med flaget efter en skilsmisse, og de har ofte sværere end kvinder ved at bede om hjælp. 'Mand dig op' er et nyt gruppetilbud skræddersyet til mænd.