Fagforbund: Folketinget skal skabe ligeløn på det offentlige arbejdsmarked

Organisationer bag kvindedominerede fag på det offentlige arbejdsmarked kræver en politisk indsats for at skabe ligeløn for arbejde af samme værdi. Lønforskellen mellem mænd og kvinder i samme fag og med samme uddannelsesniveau er for stor.

- Ligeløn er stadig ikke realiteten i Danmark. Det må vi erkende, selvom vi taler år 2017. Så nu forsøger vi at råbe folketingspolitikerne op. Det her problem er blevet ignoreret i årevis, og det kræver politisk vilje, hvis vi for alvor skal komme det til livs. Skævhederne er for store til, at vi kan overlade det til overenskomstforhandlingerne med arbejdsgiverne – vi er nødt til at træffe en politisk beslutning om at rette op på uligelønnen og finde nogle særskilte midler.

Ordene kommer fra Grete Christensen, formand for Sundhedskartellet, i forbindelse med den appel, der i går aftes landede i alle 179 folketingspolitikeres indbakke. En appel, som Sundhedskartellet sammen med BUPL, FOA og SL, har sendt afsted for at få dem til politisk at prioritere ligeløn, fordi de kvindedominerede fag stadig er bagud på lønnen sammenlignet med fag, hvor der især arbejder mænd.

Uddannelse betaler sig bedst for mænd
Når sygeplejersker, fysioterapeuter og ergoterapeuter går på arbejde, får de i gennemsnit langt mindre i løn end de fag, hvor uddannelseslængden er den samme, men hvor der er en overvægt af mænd ansat. Kvinder med mellemlange videregående uddannelser, som sygeplejersker og pædagoger, tjener 27 procent mindre end mændene med samme uddannelsesniveau, viser undersøgelse foretaget af Cevea.

Uddannelse betaler sig altså langt bedre for mænd end for kvinder. Og her er politisk initiativ fra folketingets politikere ekstremt vigtigt, understreger organisationerne.
- Der skal et politisk initiativ til, helt centralt fra Christiansborg, for at de sundheds- og omsorgsansatte kan få den løn, de fortjener. Vi vil kæmpe for højere løn til overenskomstforhandlingerne, for at få lønnen op på niveau, men den pulje vi kan forhandle om er simpelthen ikke stor nok til, at vi kan løfte lønnen, så meget som vi vil,  siger Grete Christensen.

Øremærk penge til pulje
I appellen opfordrer Sundhedskartellet, sammen med BUPL, SL og FOA til, at politikerne skal øremærke en pulje penge til fordeling mellem de grupper i den offentlige sektor, hvor der primært arbejder kvinder, og hvor der er et lønefterslæb til mandegrupper med samme uddannelsesniveau. Politikerne har ikke levet op til deres ansvar og sikret, at der på arbejdsmarkedet er lige løn for arbejde af samme værdi, mener organisationerne.

En gåde, at kvinders arbejde er mindre værd
Emnet fylder i den grad også hos formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, som bakker 100% op om appellen.
- Det er mig en gåde, at det arbejde som kvinder udfører ikke værdisættes lønmæssigt på samme niveau som mændenes. At udvikle børn og unge, drage omsorg for ældre borgere eller behandle patienter med helbredelse eller lindring for øje, må da være noget af det mest værdifulde, vi kan foretage os som mennesker.

- Vi ved, hvordan det fælles måltid påvirker børns lyst og evne til leg og læring. Vi ved, hvordan ældre menneskers livskvalitet forbedres, når maden er appetitlig og fyldt med energi. Vi ved, hvor vigtig den rigtige ernæring er for at komme til kræfter og restituere sig før, under og efter sygdomsforløb

- Det er da i den grad værdiskabelse i samfundet og den værdi vægter mindst lige så tungt, som eksempelvis en ingeniørs arbejde. Det er helt urimeligt, at kvinders arbejde alene værdsættes med anerkendende ord, rygklap og en alt for lille løn uden at arbejdet tilsvarende værdi sættes. Lige løn for lige værdiskabelse, tak., lyder det fra Ghita Parry.

Kost- og Ernæringsforbundet på DenOffentlige.dk Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.   Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv o...
Aktivitet: Artikler: 98 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.