Foto: Steen Brogaard

Flere kan miste jobbet i Inger Støjberg-sagen

I dag offentliggør Instrukskommissionen anden del af delberetningen om en ulovlig instruks i Inger Støjberg-sagen. Der er i den forbindelse risiko for, at nogle embedsmænd vil blive fyret.

Instruksen blev tilbage i februar 2016 givet, da det blev pålagt Udlændingestyrelsen at adskille et ungt asylpar. Det blev gjort uden en individuel vurdering og undtagelsesfrit, som konventioner ellers foreskriver at der skal laves. Det skriver DR
 
Embedsfolk i fokus
Sagen har udløst en rigsretssag mod daværende udlændingeminister Inger Støjberg tilbage i december. Nu kommer anden del af beretningen og bliver i dag offentliggjort. Dog er det ikke Inger Støjberg der længere er i fokus, det er de embedsfolk der rådgav hende og udførte hendes instruks. Spørgsmålet er nemlig nu, om departementschefen og hans sekundanter adskilte parret, velvidende at det var ulovligt. Tidligere departementschef Uffe Toudal Pedersen, der godkendte udsendelsen, er gået på pension i mellemtiden, og det vil derfor ikke have ansættelsesretlige konsekvenser for ham. 
 
Sendte pressemeddelelse til Udlændingestyrelsen
Tidligere afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen er også i søgelyset, da det var hende der sendte pressemeddelelsen til Udlændingestyrelsen, der foretog opgaven om at adskille parret i praksis. Dog har hun efterfølgende forklaret, at hun ydermere orienterede om, at Udlændingestyrelsen skulle administrere sagen i overensstemmelse med loven. 
 
Forklaring hænger ikke sammen
Dog har Instrukskommissionen betegnet Line Skytte Mørk Hansens forklaring som ‘svært forenelig” med det skrevne i sagen. De tror altså ikke på forklaringen, da beviserne viser det modsatte. Line Skytte Mørk Hansen er stadig ansat i Udlændinge- og Integrationsministeriets departement, hun har dog siden december været sendt hjem på baggrund af hendes indvirken i sagen. 
 
Vidste at instruksen var ulovlig
Tidligere direktør i Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet vidste, at instruksen om at adskille parret var ulovlig, men bad sine folk om at udføre den. Derefter forlod han jobbet i ministeriet og er i dag ansat i det private erhvervsliv og kan derfor ikke rammes af en tjenestemandssag. 
 
Det er altså uvist, om Inger Støjberg bliver den eneste som adskillelsen af asylparret kommer til at have konsekvenser for. Flere står til at kunne blive stillet for en dommer.
 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.