FOA kritiserer presseforbud på Bornholm

FOA går nu ind i sag på Bornholm, hvor kommunaldirektør Peter Loft har valgt at lukke af for pressen. Det skriver DR.

Dennis Kristensen, forbundsformand hos FOA, opfordrer Folketingets Ombudsmand til at gå ind i sagen om, at Bornholm Regionskommunes kommunaldirektør Peter Loft har valgt at lukke af for presse og politikere på offentlige arbejdspladser resten af valgkampen. Det oplyser DR P4 Bornholm.

Dermed kan de offentligt ansatte heller ikke deltage i pressen i deres arbejdstid. Det fik TV 2 /Bornholm at mærke, da de blev afvist i at lave en reportage fra en social- og sundhedsassistents arbejdsdag. DR P4 Bornholm har blandt andet heller ikke måttet sende valgdebat fra et plejehjem på øen.

Følg KV17 og RV17 på temasiderne

Vi samler alle væsentlige historier om Kommunalvalget 2017 og Regionsrådsvalget 2017 på disse temasider: KV17 / RV17

Argumentet fra kommunaldirektør Peter Loft er, at han vil undgå en situation, hvor kommunen og medarbejdere kan blive brikker i et spil, når det gælder bestemte politiske synspunkter. Men nu opfordrer Dennis Kristensen fra FOA Folketingets Ombudsmand til at tage op af egen drift. 

- Når Bornholms Regionskommune vælger at lukke institutioner af for pressen, og man lukker de ansatte af fra at deltage i pressen i deres arbejdstid, så er det i mine øjne i strid med de regler, der gælder for pressens virksomhed og de ansattes ytringsfrihed, siger Dennis Kristensen til DR P4 Bornholm.

I brevet til Folketingets Ombudsmand langer Dennis Kristensen både ud efter det, at pressen formenes adgang til de kommunal arbejdspladser, og at det at Bornholms Regionskommune "påvirker og begrænser de ansattes frihed til at beslutte, om de ønsker at bibringe den offentlige debat oplysninger om og eventuelt holdninger til de faktiske forhold i den bornholmske ældrepleje", som det står i brevet.

Men det er altså ikke sådan, at man ser på det fra Bornholms Regionskommunes synspunkt.

- Det vil kunne bringe medarbejdere i en uheldig situation, således at enkelte medarbejder vil kunne blive taget til indtægt for et politisk synspunkt, og dermed bliver inddraget i valgkampen. Det, synes jeg ikke, medarbejderen kan være tjent med, lød det fra kommunaldirektør Peter Loft i sidste uge.

Men det er et misforstået hensyn, mener Dennis Kristensen, forbundsformand fra FOA:

- Der er noget, som regionskommunen har fået fuldstændig galt i halsen. Selvfølgelig skal pressen have adgang til at kigge den offentlige sektor over skulderen. De ansatte skal have mulighed for at ytre sig, hvis de har lyst til det. Det er det, regionskommunen går ind og blokerer for.

Borgmester i Bornholms Regionskommune, Winni Grosbøll (S) bakker op om forbuddet.

 

Emneord: Kommunaldirektører, Ledelsesavisen, Pressefrihed, Presseregler, Presse, Medier, Peter Loft, Spærretid, Søren Schow, Anja Juhl Kofoed, FOA, KV17, RV17
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.03.20
  OK20: Ny overenskomst for vikarer

  FOA og Vikarbureauernes Brancheforening har tirsdag skrevet under på aftale, som giver vikarer på plejeområdet mere i løn og pension.

 • 09.03.20
  FOA: Lov skal sikre vuggestuebørn først

  Ny undersøgelse afdækker alarmerende ringe normeringer i daginstitutionerne. De mindste skal tilgodeses først og minimumsnormeringer gælde for den enkelte institution, siger sektorformand i FOA.

 • 02.03.20
  POV relancerer DenOffentlige.dk

  POV International har per 1. marts 2020 overtaget driften af DenOffentlige.dk under navnet POV DenOffentlige. De to digitale medier vil fortsat udkomme på hvert sit site med separate redaktionelle profiler og som selvstændige, åbne platforme uden betalingsmur. Samarbejdet vil åbne muligheder for videndeling og debat på tværs af de to medier, siger POV’s ledelse, der også vil styrke POV DenOffentliges journalistiske indhold.

 • 24.02.20 Infrastruktur
  FOA: Transportforlig med fine lønstigninger

  3F Transport og Dansk Industri har fremlagt overenskomstaftale, som blandt andet sikrer lønfremgang og mere sikkerhed til syge.

 • 15.08.19 Uddannelse
  Nyt samarbejde mellem COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

  COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) indgår et nyt samarbejde, der sætter fokus på at styrke kommunikationen i den kommunale sektor.