FOA om overenskomst: Ærgerligt skibbrud for lavtlønnede

Ærgerligt at der ikke blev plads til et løft for de lavtlønnede, siger FOA, der snart skal forhandle selv.

Den overordnede ramme for den nye statslige overenskomst er tilfredsstillende, men det er ærgerligt, at der ikke blev plads til et løft for de lavtlønnede, siger FOA's formand Dennis Kristensen. 

Fredag aften faldt en ny overenskomstaftale på plads for 184.000 statsansatte, og FOA er tilfreds med en samlet forventet lønudvikling på 6,6 procent i den nye overenskomst.

Aftalen betyder reallønsfremgang for FOAs statsansatte medlemmer. 


- Det er ikke så dårligt. Det er det bedste resultat siden 2008. Hovedkravet fra medlemmerne har også været lønstigninger, siger Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.

Forliget ventes at sætte rammen for de kommunale og regionale forlig, som følger efter i de kommende uger. 

FOA forventer, at den afsatte ramme nu skrives af til den kommunale overenskomst, der dækker 500.000 ansatte, herunder langt hovedparten af FOAs medlemmer.

Fagforbundet fremhæver flere elementer i overenskomsten, som en uges ekstra barselsorlov til fædre og en klart mere fokuseret indsats mod stress til fordel for ansattes psykiske arbejdsmiljø. Der etableres blandt andet et rejsehold. 

Til gengæld kritiserer FOA, at kravet om at tilgodese de lavtlønnede statsansatte med en ekstra lønstigning led skibbrud. Der kommer intet ekstraordinært lønløft for eksempelvis FOAs køkkenmedhjælpere, som er ansat i statslige kantiner.

- Det er den klart negative ting i den nye overenskomst. Jeg ser det som et udtryk for, at finansministeren tager sit mantra om konkurrencestaten dybt alvorligt. Det er ærgerligt. 

- Og det burde faktisk også være overraskende, at en socialdemokratisk finansminister siger nej til solidarisk lønpolitik, siger Dennis Kristensen, efter at finansminister Bjarne Corydon (S) præsenterede aftalen fredag aften.

 
Emneord: OK15, FOA, Lavtlønnede, Fagforeninger, Lønudvikling
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.03.20
  OK20: Ny overenskomst for vikarer

  FOA og Vikarbureauernes Brancheforening har tirsdag skrevet under på aftale, som giver vikarer på plejeområdet mere i løn og pension.

 • 09.03.20
  FOA: Lov skal sikre vuggestuebørn først

  Ny undersøgelse afdækker alarmerende ringe normeringer i daginstitutionerne. De mindste skal tilgodeses først og minimumsnormeringer gælde for den enkelte institution, siger sektorformand i FOA.

 • 24.02.20 Infrastruktur
  FOA: Transportforlig med fine lønstigninger

  3F Transport og Dansk Industri har fremlagt overenskomstaftale, som blandt andet sikrer lønfremgang og mere sikkerhed til syge.

 • 27.08.18 Infrastruktur
  3F: Historier om manglende arbejdskraft holder ikke

  Når fagforeningerne ringer med ledige, er der pludselig ansættelsesstop, fortæller 3F, der har tryktestet flere tilfælde, hvor medier fortæller om manglende arbejdskraft hos konkrete virksomheder. Murermester, svineavler og direktør mangler kun arbejdskraft, når de beklager deres nød i medierne, siger forbundssekretær.

 • 12.12.17 Politik
  Ingen lønfest blandt de offentligt ansatte

  Det er ganske enkelt noget sludder, når Sophie Løhde påstår at lønudviklingen i det offentlige er løbet løbsk. Finansministeriet har nemlig selv været med til at lave en aftale der sikrer, at lønnen hhv. i det offentlige og private følger hinanden..