FOA til regeringen: Genåbning af ældreplejen kræver klare rammer

Ældre over hele landet skal snart have lov at se deres kære. Det er altafgørende, at genåbningen af ældreplejen sker forsigtigt og med klare rammer og retningslinjer, mener FOA.

Tusindvis af ældre på plejecentre landet over har i over en måned måtte undvære besøg fra familie og venner.

”Det har store konsekvenser for den enkelte ældre og de pårørende, som er afskåret fra deres nærmeste. Derfor er det også tid til at genåbne plejecentrene for besøg,” siger sektorformand i FOA Torben Hollmann.

Derfor er der naturligt nok også politisk interesse og vilje til at genåbne ældreplejen. Men iver og handlekraft må ikke sættes før sikkerhed og sundhed, mener Torben Hollmann.

”Jeg forstår til fulde, at man vil ophæve besøgsforbuddet og igen lade pårørende komme ind på plejecentrene. Men vi bliver nødt til at agere med tålmodighed og forsigtighed.”

”Vi skal først og fremmest sikre, at der er retningslinjer for genåbningen. Vi har set, hvordan genåbningen for de mindste er sket hurtig og med skiftende retningslinjer. Det har genereret utryghed og spørgsmål fra bekymrede forældre og ansatte. Ved en forhastet genåbning af en sektor, som behandler og plejer vores ældre og svage, risikerer vi også menneskeliv,” siger han.

En genåbning vil også kræve ekstra midler til ældreplejen. Det vil kræve ressourcer til at styre, at de fysiske rammer som eksempelvis besøgszoner respekteres. En del af de ekstra hænder kan skaffes ved at tilbyde deltidsansatte fuld tid.

”Der skal være personale nok til rådighed til at sikre, at retningslinjerne kan føres forsvarligt ud i livet.  Vi ved, at det kan være svært at forholde sig til retningslinjer og begrænsninger i samværet med sine nærmeste, men vi vil gerne appellere til, at man som pårørende lytter til personalets råd og vejledninger,” siger Torben Hollmann.

Der må heller ikke være tvivl om brugen af værnemidler.

”Hvis det tager en dag eller to mere at sikre, er det at foretrække. Vi ved, at der er rigtig mange plejecentre i landet, hvor der er smitte og mange ansatte er sendt hjem med smitte. Jeg frygter for, hvad konsekvenserne af at åbne uden de rigtige foranstaltninger på plads vil være,” siger han.

Læs alle FOAs råd til regeringen om genåbning af ældreplejen i vedhæftede notat.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også