Foto: Shutterstock

Fødevare tilbagekaldes: Fyldt med kræftfremkaldende pesticider

Fødevarestyrelsen har advaret om en fødevare, der tilbagekaldes, da den er fyldt med skadelige pesticider, der kan være kræftfremkaldende.

Mere specifikt, er der tale om to typer økologisk knækbrød fra Sigdal. Det ene af dem har navnet 'Sigdal økologisk multikerne knækbrød', mens det andet hedder 'Sigdal økologisk fuldkorn & spelt knækbrød'.

Begge typer knækbrød er blevet solgt i supermarkeder hele landet over. De er nemlig blevet solgt i både MENY, SPAR, Letkøb, Min Købmand, Løvbjerg samt enkelte butikker, der ikke er en del af Dagrofa-kæden, som er tilfældet for de førnævnte butikker. 

I begge typer knækbrød, der ifølge Fødevarestyrelsen bliver tilbagekaldt af Dagrofa ApS, er der gjort brug af sesamfrø, der har et for højt indhold af pesticidet Ethylenoxid. 

Det er et meget farligt pesticid, der af denne grund også er ulovligt i EU. Det skyldes, at det er et pesticid, der er både kræftfremkaldende og kan påvirke evnen til at få børn. 

Fødevarestyrelsen skriver desuden, at der på basis af DTU Fødevareinstituttets generelle vurdering af ethylenoxid, ikke er mulighed for at udelukke, at der kan være en sundhedsmæssig risiko forbundet med at spise det. 

Af denne grund råder Fødevarestyrelsen også forbruger, der har købt et eller begge produkter til at levere dem tilbage til de butikker, hvor de er blevet købt. Er det ikke muligt, skal man i stedet kassere dem.

Det oplyser Fødevarestyrelsen om i en pressemeddelelse

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.06.21 Sundhed
  Sådan kontaktede danskerne deres læge under coronapandemien

  På bare et år steg antallet af telefonopkald, e-mails og videokonsultationer med egen læge med næsten en tredjedel til knap 23 mio. i 2020. Det er fortsat telefonopkald, der er den mest populære virtuelle kontaktform, mens videokonsultationer er kommet til som noget nyt under coronapandemien i 2020.

 • 14.06.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen påbegynder ny vaccinationsindsats

  Tilslutningen til COVID-19 vacciner er generelt høj i Danmark, men der er samtidig lokale forskelle på, hvor mange der bliver vaccineret. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen ind med et nyt pilotprojekt med information, hjælp og etablering af nært tilbud i områder med lav vaccinationstilslutning i samarbejde med udvalgte kommuner og regioner.

 • 14.06.21 Sundhed
  Nyt fra sundhedsstyrelsen: Her bør borgere stadig bruge mundbind

  Sundhedsstyrelsen kommer med nye anbefalinger om borgernes brug af mundbind i sundhedsvæsenet. Anbefalingerne gælder fra 14. juni. Fremover anbefales brug af mundbind til patienter, der har symptomer, der kan være tegn på COVID-19, til alle der skal testes for COVID-19 og på enkelte steder på sygehuse og i almen praksis.

 • 11.06.21 Sundhed
  Tilbagekaldes: Mug i madvare

  Rømer Vegan tilbagekalder et parti veganske nuggets og et parti veganske fiskefinde, da der er risiko for mug i produkterne.

 • 11.06.21 Sundhed
  Tilbagekaldelse af produkt fra Libero

  Libero tilbagekalder ammeindlæg af mærket Libero Nursing Pads af sikkerheds- og kvalitetsmæssige årsager. Tilbagekaldelsen gælder alle produkter fra forbrugere, lagre og butikker - med øjeblikkelig virkning.