Følg tredje del af HackYourFuture´s Adventskalender om Integration

Læs her tredje søndag i advents integrationshistorie, om hvordan Ochieng fra Uganda brugte internettet til at bryde isolationen han oplevede i asylsystemet og skabte en fremtid for sig selv som webudvikler.

Det er tiden for kalenderlys, julekalender og adventsgaver. Samtidig er det også tiden for en ny ghettoliste, for planer om at placere mennesker på en øde ø og for en ny finanslov med en markant stramning af udlændingepolitikken.

Fokus på udlændinge i Danmark er politiseret i en sådan grad, at det til tider kan være svært at vide hvad der egentlig bliver snakket om og debatten kan virke helt ude af proportioner. I HackYourFuture´s øjne er immigration hverken positiv eller negativ i sig selv, men afhænger af hvad samfundet gør for at få integrationen til at fungere.

Udlændingepolitikken påvirker ikke kun livet for flygtninge i Danmark, men påvirker fx også udenlandske forskere der arbejder i Danmark, familier der har boet i Danmark i mange år og danskere der ikke kan bo i Danmark med deres partner.

Men juletiden er en tid, hvor vi gerne vil fokusere på hygge, familie og gode historier, derfor har HackYourFuture lavet en adventskalender til dig. Med gode integrationshistorier fra nogle af de mennesker der på trods af at udlændingepolitikken strammer garnet, skaber et liv i Danmark for sig selv og samtidig gavner samfundet og de (it)virksomhed som de arbejder i.

Ochieng knækker koden
Tredje søndag i advent handler om hvordan Ochieng brugte internettets muligheder til at bryde den isolation han oplevede i asylsystemet i Danmark. Ochieng kommer fra Uganda, han er i starten af trediverne, men har ikke nogen uddannelse ud over gymnasium. Inden han forlod Uganda arbejdede han på en tankstation og senere med forskellige byggeopgaver.
 
Ochieng boede på Center Bornholm, som var et Røde Kors Asylcenter indtil det blev lukket i september 2018. Her boede han i knap 3 år og han følte sig isoleret fordi han ikke snakkede dansk. Han har et netværk uden for Bornholm, men havde sjældent mulighed for at tage på besøge, da transportomkostningerne for at tage fra øen var svært at få råd til som asylansøger. Ochieng satte pris på det smukke bornholmske landskab og han fik også et par venner på solskinsøen. Men den geografiske isolation var en udfordring, for selvom Center Bornholm lå centralt i Rønne, modsat mange andre asylcentre der ligger meget isoleret, var der begrænset aktiviteter på centeret og begrænset praktikmuligheder på Bornholm.
 
Ochieng befandt sig midt i Østersøen, men opdagede at han med en god internetforbindelse også befandt sig i et hav af muligheder. Ochieng begyndte at interessere sig for kodning og webudvikling, hvor internettet har utallige online ressourcer tilgængelig. Men hvordan knækker man koden til at blive en dygtig webudvikler, når man ikke har brugt en computer hverken som barn eller i sit arbejde?
 
Dedikation og store ambitioner
Som I selvfølgelig allerede har regnet ud, fandt Ochieng frem til HackYourFuture, som kunne støtte ham på hans vej til at blive en dygtig webudvikler. På nuværende tidspunkt er HackYourFuture et uddannelsesforløb der kun er tilgængeligt i København om søndagen, derfor blev webudvikler-vejen også Ochiengs vej ud af den geografiske isolation på Bornholm. Hver weekend i syv måneder tog han færgen mellem Rønne og Køge, hvilket er en lang rejse for fire timers søndagsundervisning.
 
Sjældent har vi i HackYourFuture set en så dedikeret studerende - Ochieng gik ikke glip af en eneste undervisningsgang. Selv én gang da færgens afgangstider blev ændret således at han ikke kunne nå til undervisningen, hoppede han på et fly til København i stedet. Denne transportform var ikke just populær hos HackYourFuture, da projektet betaler for de studerendes transport, dog understreger det hans dedikation for kodning!
 
Ochieng er nu flyttet til et asylcenter på Sjælland, efter at Center Bornholm lukkede. Han var heldig at han ikke blev flyttet til et center længere væk fra København, da han efter at have afsluttet uddannelsesforløbet i HackYourFuture, havde bedre praktikmuligheder i København.
 
Lidt om boligplacering af asylansøgere
Når mennesker søger asyl i Danmark kan de ikke selv vælge hvor de vil bo. Når de har fået registreret deres asylsag, er det Udlændingestyrelsen der bestemmer hvilket asylcenter du skal bo på. Centrene har forskellige funktioner, som ofte skifter fra center til center, i takt med at centre åbnes og lukkes. I 2016 var der 98 asylcentre i Danmark, på nuværende tidspunkt er der 17 asylcentre, som er drevet af enten Røde Kors eller af en kommune.
 
Mange asylansøgere bliver flyttet rundt utallige gange mens de venter på afgørelse i deres asylsag. Flere studerende i HackYourFuture er blevet flyttet fra Sjælland til asylcentre som ligger i isolerede områder i Jylland, hvilket har betydet at de måtte opgive at følge uddannelsesforløbet. De studerende i HackYourFuture er blevet informeret om at de skulle flytte asylcenter med få dages varsel og boligplaceringen tager ikke i betragtning om en person har netværk eller skole/job, som giver dem grund til at ønske at bo på et bestemt asylcenter.  
 
En skridt tætter på målet
På nuværende tidspunkt er Ochieng i praktik i en dynamisk it-virksomhed som arbejder med digital transformation. Her arbejder han med at bygge apps der tilpasser indendørsklimaet via sensorer, der analysere luften. Ochiengs kollegaer hjælper ham med at lære nye teknologier, som han kan bruge i jobbet og han vokser med opgaven både personligt og fagligt. Hjælpen går også den anden vej, da Ochieng har vist sig at kunne hjælpe sine nye kollegaer med React - en teknologi, som han har lært i HackYourFuture.
 
Når Ochieng bliver tilbudt en stilling i denne eller en anden virksomhed, vil det være svært for ham at få en arbejdstilladelse imens han er asylansøger. Måske vil han fortsætte med endnu en praktik indtil han få afgjort sin asylsag og under alle omstændigheder er han på rette vej og vil skabe værdi for den virksomhed han kommer til at arbejde for i fremtiden.
 
Dette var tredje søndag i advents gode integrationshistorie, følg med igen næste søndag.
 
Læs også første og anden søndag i advents integrationshistorier her og her
 
Alle navne på personerne i HackYourFuture´s integrationshistorier er ændret.
HackYourFuture på DenOffentlige.dk HackYourFuture underviser flygtninge, asylansøgere og folk med begrænset adgang til videregående uddannelse i IT og programmering med henblik på at kvalificere dem til et job efter en succesfuld...
Aktivitet: Artikler: 6

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også