Først Siemens nu: Vestasansatte er blevet kronisk syge af giftige stoffer

Der har været over 80 sager siden 2005, hvor Vestas-ansatte er blevet syge af stoffet epoxy. Det skriver DR. Beskæftigelsesminister lover undersøgelse.

Vestas har problemer med medarbejdere, der er blevet syge af at arbejde med det giftige stof epoxy. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse, efter DR Nyheder kan fortælle, at mange medarbejdere er blevet syge.
 
Sagen kommer, efter DR tidligere i maj kunne fortælle om store problemer hos vindmølleproducenten Siemens, hvor medarbejdere havde udviklet eksem og luftvejsproblemer ved at arbejde med epoxy og såkaldte isocyanater.

Ifølge DR viser en aktindsigt fra Arbejdsskadestyrelsen, at der har været 84 sager, hvor Vestas-medarbejdere er blevet syge af at arbejde med giftige stoffer siden 2005. 

Vestas bekræfter over for DR Nyheder, at der er opstået arbejdsskader på fabrikken i Lem, der laver vindmøllevinger. 
 
- Af hensyn til Vestas’ medarbejderes helbred og tryghed har Vestas undersøgt sikkerheden i egen vingeproduktion, selv om der anvendes andre produktionsmetoder end dem, som medierne beskriver anvendt hos Siemens Wind Power, skriver Vestas.
 
Koncernen fortæller, at man har arbejdet med sikkerheden. Det til trods anerkender Vestas, at der har været problemer.
 
- Til trods for forholdsregler, samarbejde og dialog har Vestas dog måtte konstatere, at der i vingeproduktionen i Lem siden 2010 i snit har været i alt 0,5 tilfælde per 100 medarbejder af allergi, eksem og astma. 
 
- Fra 2001 til 2009 var tallet 1,5 per 100 medarbejder. Af samme årsag fortsætter Vestas sin dialog med Arbejdsmedicinsk klinik, myndigheder og medarbejdere for at skabe de bedst mulige arbejdsgange, skriver Vestas.
 
Minister gransker Vestas efter arbejdsskader
Beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen (V) har bedt Arbejdsskadestyrelsen og Arbejdstilsynet om at gå Vestas' produktion efter i sømmene.
 
- Jeg er blevet orienteret af Arbejdsskadestyrelsen om, at der også hos Vestas er sket indberetninger af arbejdsskader, der er knyttet til arbejdet med epoxy. Så jeg har bedt Arbejdsskadestyrelsen undersøge alle anmeldelser, så vi kan få klarhed over, hvor omfattende problemet er, siger beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen (V).
 
Vestas er samtidig også røget ind i den undersøgelse, Arbejdstilsynet iværksatte, da det kom frem, at Siemens havde problemer med skader fra arbejdet med epoxy.
 
- Det vi skal sikre er, at man i Danmark ikke bliver syg af at gå på arbejde. Vi ved, at epoxy er et meget giftigt stof, der kan være sygdomsfremkaldende. Så vi skal gøre, hvad vi kan, for at man undgår sygdomme. Fra myndighedernes og virksomhedernes side skal vi nu gennemgå, at tingene er, som de bør være, siger Jørn Neergaard Larsen.
 
Da sagen om Siemens kom frem påtalte de ansattes fagforening, 3F, at foreningen mente, at Arbejdstilsynet havde for få ressourcer. Det mente 3F var en medvirkende årsag til, at Siemens ikke var blevet kontrolleret ordentligt.
 
- Det er simpelthen ramt helt ved siden af. Det risikobaserede tilsyn fra Arbejdstilsynet er faktisk blevet styrket i 2015, så det er blevet mere målrettet mod de typer skader, en virksomhed kan være i risiko for at påføre sine ansatte.
 
- Så hvis der har været en udvikling, så er det til det bedre, når det kommer til tilsynet, siger Jørgen Neergaard.
 
Undersøgelsen af Siemens og Vestas vil være færdiggjort inden sommerferien, siger ministeren.
 
FAKTA: Sådan er ansatte hos Vestas og Siemens syge
Der har været over 100 sager, hvor ansatte hos Vestas og Siemens er blevet syge af at producere vindmøller. Det er sket gennem arbejdet med giftige stoffer, rapporterer DR Nyheder.
 
 • Vestas og Siemens er nogle af verdens største vindmølleproducenter
 • Der har været 84 sager, hvor medarbejdere hos Vestas er blevet syge, og 64 sager hos Siemens.
 • Skaderne omfatter kronisk eksem og åndedrætsbesvær.
 • Hos Siemens er skaderne udløst af arbejdet med stofferne epoxy og såkaldte isocyanater. Hos Vestas er der tale om skader fra arbejde med epoxy.
 • Epoxy og isocyanider er brugt til produktion af vindmøllevinger. Stofferne danner et hårdt, fleksibelt og holdbart materiale.
 • "Epoxyharpikser, reaktive opløsningsmidler - der er en særlig type epoxyforbindelse - og isocyanater kan give hudirritation og eksem. Overfølsomhed over for epoxyharpikser eller isocyanater varer som regel hele livet," skriver Arbejdstilsynet om de to stoffer på sin hjemmeside.
 
Kilder: Ritzau, Vestas, DR Nyheder, Arbejdstilsynet
 
/ritzau/
 
Emneord: Vestas, Siemens, Arbejdsskadestyrelsen, Arbejdsskader, Epoxy, Vindmøller, Isocyanter
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.10.21 Velfærd
  Hver niende lejlighed bebos af dens ejer

  På trods af høj efterspørgsel på ejerlejligheder er det stadig kun hver niende etagebolig, der bebos af dens ejer. Etablerede man flere ejerboliger, ville de hurtigt finde nye ejere, vurderer mæglerkæden Estate.

 • 31.05.16 Ledelse
  Samlet forsinkelse på over 10 år: Roskilde klager over styrelse

  626 uger. Så længe har Arbejdsskadestyrelsen foreløbig overskredet sagsbehandlingstiden for femten borgere i Roskilde Kommune. Det koster millioner og usikkerhed hos borgerne, og nu vil kommunen ikke finde sig i det længere. Ifølge kommunen er det en generel problemstilling over hele landet.

 • 13.05.16 Bæredygtighed
  PSO-sagen: Regeringen vil skabe vækst ved at sænke elregningen

  Regeringen vil styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne ved at sænke elregningen og i fremtiden finansiere omstillingen af Danmarks energisystem – de såkaldte PSO-udgifter – via finansloven. I samme ombæring ønsker regeringen at reducere energiforbrugernes omkostninger med et tocifret milliardbeløb.

 • 07.01.16
  Danske virksomheder skal udtænke fremtidens energisystem

  I dag sætter energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt gang i et branchesamarbejde med DONG Energy, Danfoss, Vestas og andre af Danmarks energispydspidser, der skal udvikle morgendagens smarte energisystem baseret på vedvarende energi.

 • 27.10.14 Politik
  Helveg om ny klimafremskrivning: ”Nu ved vi, at politiske mål virker”

  Små biler og kæmpe vindmøller bidrager til, at Danmark er på vej til at opfylde et af verdens mest ambitiøse klimamål. Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen glæder sig over, at de politiske målsætninger har haft deres effekt. Samtidig understreger ministeren, at der stadig er et stykke vej til fuld uafhængighed af fossile brændsler i 2050.