Foto: VisitVejen.dk

Første spadestik: Historisk stort naturprojekt skal give Danmarks bedste fiskevand

I dag begynder genopretningen af Holme Å. Et historisk stort naturprojekt i Varde Kommune, der skal styrke levebetingelserne for truede dyrearter og give Danmarks bedste fiskevand på en 40 kilometer lang strækning.

Torsdag formiddag tager en gravemaskine første spadestik til genopretningen af Holme Å. En 12 kilometer lang å, som siden 1921 har været reduceret til en bredde på mindre end én meter.

Projektet skal genskabe åens oprindelige bredde på fem meter tilbage ved at tilbageføre vandet fra en kunstig skabt kanal. En ændring, som vil styrke biodiversiteten og levebetingelserne for truede dyrearter i og omkring åen.

Særligt laksebestanden vil nyde godt af genopretningen. Tidligere var der laksebestande i ni større vandløb i Danmark, men i dag er Varde Å ét af kun fire vandløb, hvor den oprindelige danske laks er reddet som lokalt tilpasset art.

En fuld tilbageførsel af vandet til Holme Å, der løber ud i Varde Å, vil skabe optimale forhold for laksefisk og andre vandrende fiskearter på en i alt 40 kilometer lang strækning.

Preben Friis-Hauge, formand for Plan og Teknik-udvalget i Varde Kommune:

”Genopretningen kommer til at gøre en markant positiv forskel for plante- og dyrelivet i og omkring Holme Å, og det er også derfor, vi har formået at få støtte fra stærke samarbejdspartnere som Norlys, Aage V. Jensen Naturfond og Den Danske Naturfond.”

Genopretning af ådalen
Projektet indebærer også en genopretning af engene langs med åen. Der er i samarbejde med lodsejerne lavet en plejeplan, og der skal fremadrettet ske naturpleje for at sikre en udvikling af eng med et stort naturindhold.

Genopretningen af Holme Å forventes at være gennemført i 2023.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også