Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Danmarks Statistik med godt nyt: Priserne vil falde, og særligt for denne varegruppe

Forbrug

25/02/2024 16:59

J. Bøgen

Meldingen kommer forud for mulige prisstigninger i forbindelse med CO2-afgifter på landbruget!

Mens danskernes pengepunge har været presset af stigende dagligvarepriser, bringer en nylig udvikling et strejf af lettelse.

Danskerne har nervøst kunne se til, mens regeringen fremlagde forslag om afgiftsstigninger på landbruget, hvad der vil gøre især oksekød væsentligt dyrere.

Men nu kommer Danmarks statistik med opløftende nyt.

Danske forbrugere kan se frem til mildere priser i supermarkederne i den nærmeste fremtid. En undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik afslører, at over halvdelen af detailhandlen forventer at sænke priserne i de kommende tre måneder.

Det skriver Avisen Danmark.

Markant faldt de seneste år

Det positive skifte skyldes blandt andet en markant nedgang i de globale fødevarepriser, som er faldet med over 25 procent siden deres højdepunkt for næsten to år siden, samt et aftagende omkostningspres for fødevarevirksomhederne.

Prisstigningerne er derfor særligt på fødevarer.

Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, påpeger, at producentprisindekset for fremstilling af fødevarer er faldet med næsten to procent siden sidste sommer, hvilket indikerer en mulighed for lavere priser i supermarkederne.

Dog er priserne stadig 20 procent højere end før konflikten i Ukraine brød ud.

Vil ske snart

Ser man på detailhandelen som helhed, forventer 29 procent af virksomhederne at sænke priserne inden for de næste tre måneder. Dette niveau er næsten på højde med rekorden fra oktober 2023, hvor 31 procent forventede prisfald, fremhæver Dansk Erhverv.

Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, udtrykker optimisme over denne udvikling og påpeger, at der er udsigt til fortsatte prisfald, ikke kun på fødevarer men også på varer som møbler og elektronik.

Dog modererer han forventningerne til prisfaldenes omfang og understreger, at omkostninger relateret til forarbejdning, el, varme, husleje og varetransport også spiller en rolle for den endelige forbrugerpris.

Selvom udsigten til prisfald er en glædelig nyhed for de danske forbrugere, understreger Stramer, at man ikke bør forvente et prisdyk, der vil bringe omkostningerne ned på niveauet før energikrisen ramte.

Mest Læste

Annonce