Den Europæiske Centralbank hæver renten med 0,75 procentpoint. Foto: Shutterstock
Den Europæiske Centralbank hæver renten med 0,75 procentpoint. Foto: Shutterstock

ECB hæver renten massivt - i plus for første gang siden 2012

Forbrug

08/09/2022 14:43

J. Bøgen

Det vil få direkte indvirkning på danskernes privatøkonomi.

Den Europæiske Centralbank (ECB) sætter sin bærende rente op med 0,75 procentpoint.

Det har centralbanken, der er den nok vigtigste pengekilde i hele i Europa, netop offentliggjort, skriver TV 2.

ECB bygger dermed oven på den rentestigning på 0,5 procentpoint, som banken annoncerede i juli, og det betyder, at den toneangivende rente nu er i plus for første gang siden 2012.

Renteforhøjelse er et direkte modtræk mod den høje inflation, der har plaget store dele af Europa og verden de seneste måneder.

"Det kan jo virke helt skørt, at man ikke har haft en rente over 0% i et årti, men det er ikke desto mindre virkeligheden. Derfor er det her er en kæmpe begivenhed, som blot bliver gjort større af, at der tilmed er tale om den kraftigste enkeltstående renteforhøjelse i mere end 20 år," skriver Arbejdernes Landsbanks cheføkonom Jeppe Juul Borre i en kommentar til rentestigningen.

Nationalbanken følger trop

ECB's beslutning har ikke den store formelle betydning i Danmark, men det vil alligevel kunne mærkes for rigtig mange mennesker her i landet.

Det skyldes ikke mindst, at særligt boliglån med variabel rente er bundet tæt på på ECB's renter. Samtidig forventes Nationalbanken senere i eftermiddag at følge ECB's beslutning og indføre et tilsvarende rentehop herhjemme.

Årsagen til det er, at Danmark har en såkaldt fastkurs-politik over for euroen, og det er netop euroen, ECB overvåger og træffer beslutninger ud fra.

Senere torsdag skrev Nationalbanken da også en pressemeddelelse om, at man hæver den danske rente med præcist det samme som ECB, altså 0,75 procentpoint.

Mest Læste

Annonce