Særligt boligejere med afdragsfrie lån skal begynde at lægge flere penge til side. Foto: Shutterstock
Særligt boligejere med afdragsfrie lån skal begynde at lægge flere penge til side. Foto: Shutterstock

Kan stige mere end 300 procent - nu rammer rentestigningerne, og de rammer hårdt

Forbrug

07/09/2022 11:47

J. Bøgen

Det er særligt danskere med afdragsfrie lån, der risikerer en økonomisk mavepuster.

Det er ikke ligefrem en nyhed, at rentestigninger er skidt nyt for de fleste boligejere.

Men for nogle kan stigningerne blive lidt for konkrete om kort tid - og det vil give en kontant ekstraregning, der vil være til at føle på.

Ifølge en prognose fra TotalKredit kan regningen nemlig gå hen og blive tredoblet for nogle boligejere. Ikke ligefrem gode nyheder i en tid, hvor energi- og fødevarepriser i forvejen udhuler danskernes økonomi.

"Der er nogle steder, hvor det vil kunne mærkes, og hvor det her vil være med til at presse økonomien. Ikke mindst fordi det kommer oveni de andre faktorer," siger chefanalytiker i TotalKredit, Sune Malthe-Thagaard, til TV 2.

Kan stige mere end 300 procent

Det er særligt danskere med afdragsfrie lån, der skal ind og redigere i budgettet.

Ifølge TotalKredits prognose kan borgere med et boliglån på 3 år (F3-lån) se frem til, at den månedlige ydelse før skat vokser fra 330 kroner om måneden til 1070 kroner om måneden.

Det er en stigning på mere end 300 procent.

Det nuværende rentehop vil som udgangspunkt kun ramme de boligejere, der skal forny deres lån til årsskiftet. Har man et fastforrentet lån, betyder det ikke det store, og har man et femårigt lån, der først udløber om flere år, kan man også have is i maven.

Vanvittig stigning - men slå koldt vand i blodet

Sune Malthe-Thagaard minder om, at renteprognosen fra Totalkredit skal læses med de forbehold, at situationen kan blive bedre eller værre over den kommende tid. Det betyder, at de faktiske ydelser kan blive både højere eller lavere end det, realkreditinstituttet for nuværende har anslået.

Derfor er der nok mange, der vil have blikket rettet mod Frankfurt torsdag. Her mødes Den Europæiske Centralbank nemlig for at diskutere eventuelle rentestigninger.

Eksperterne er uenige om, hvorvidt renten kommer til at stige med 0,5 eller 0,75 procentpoint, men der er stor enighed om, at en stigning er på vej.

Banken hæver nemlig renten for at få inflationen under kontrol, men nogle steder har man allerede set de første tegn på, at inflationen har toppet.

Derfor er det måske ikke nødvendigt at spænde renteskruen helt lige så meget, som nogle måske frygter, mener chefanalytikeren.

"Og så skal man huske på, at nok lyder det dramatisk, når man snakker om en tredobling af ydelser, men det sker jo fra et meget, meget lavt renteniveau," siger Sune Malthe-Thagaard til TV 2.

Mest Læste

Annonce