Strejken er ovre - SAS og piloterne enige

Forbrug

19/07/2022 07:48

J. Bøgen

Natten til tirsdag blev SAS og piloterne enige om en ny overenskomst.

15 dages strejke med mere end flere tusindeaflyste fly, hundredetusindvis af påvirkede passagerer og omkostninger for mere end en milliard er overstået.

I nat blev SAS og de strejkende piloter nemlig enige om en ny overenskomst. Det skriver en række medier, bl.a. DR og TV 2.

I en pressemeddelelse fra SAS siger topchefen Anko van der Werff, at han er glad for, at der endelig er kommet en aftale.

"Endelig kan vi vende tilbage til normal drift og flyve vores kunder på deres længe ventede sommerferie," udtaler han i pressemeddelelsen ifølge Ritzau.

Aftalen betyder, at de første piloter vender tilbage til arbejdet allerede i dag, og dermed kan de mange rejselystne SAS-kunder ånde lettet op.

Det skal dog siges, at allerede aflyste fly stadig vil være aflyst.

Det ved vi om den nye overenskomst

Den nye overenskomst mellem SAS og piloterne vil vare gælde de næste 5½ år. Det er noget længere end normale overenskomster i de nordiske arbejdsmarkeder, men det har eftersigende været et ønske fra SAS for at kunne give deres amerikanske investorer noget stabilitet for fremtiden.

Derudover er SAS gået med til at genansætte de piloter, der mistede deres job under coronapandemien. Det fortæller Dansk Pilotforenings næstformand, Søren Saysette-Rasmussen, ifølge Ritzau.

DR skriver, at der bliver sat en øvre arbejdstid for piloterne på 60 timer om ugen.

Samtidig får SAS Pilot Group eksklusivret på overenskomsten i SAS-selskaber. Det betyder, at der ikke vil kunne være piloter i datterselskaber under SAS på andre overenskomster - et af konfliktens store stridspunkter.

Den nye aftale skal formelt godkendes af medlemmerne af de fire fagforeninger, før den træder i kraft.

Mest Læste

Annonce