Forbrugerrådet anmelder Google for at gemme dine data

Forbrugerrådet Tænk har anmeldt Google til Datatilsynet for at lagre data i ubegrænset tid. Datatilsynet overvejer om sagen skal rejses på europæisk plan mens Google understreger, at brugere altid kan få slettet data.

Google understreger, at det er op til brugeren selv, om ens personlige data skal gemmes på Google-kontoen.
 
Det oplyser talsmand Christine Sørensen fra Google i en skriftlig kommentar:
 
- Når du bruger Google, er det dig, der bestemmer. Alle personlige data, som bliver gemt, når du bruger vores tjenester, er dine, og du kan til enhver tid slette dem på din personlige MinKonto-side.
 
Meldingen kommer, efter at Forbrugerrådet Tænk har anmeldt Google til Datatilsynet for at lagre data i ubegrænset tid.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk indsamler Google ens søgehistorik og informationer om, hvor man opholder sig og hvornår, hvis man har en smartphone og en konto hos Google.

En Google-konto kan eksempelvis bruges til mail eller YouTube.
 
Indsamlingen sker automatisk og gemmes i ubegrænset tid, lyder det fra rådet, men Google understreger, at det er helt op til brugeren selv.
 
- Hvis du har givet os tilladelse til at gemme din placeringshistorik, gemmer vi den, indtil du beder os om ikke at gemme den længere – fuldstændig ligesom vi bevarer dine e-mails, indtil du selv beslutter at slette dem.
 
- Folk vælger typisk at slå søge- og placeringshistorik til, fordi det forbedrer vores tjenester, eksempelvis gennem lokale anbefalinger baseret på steder du tidligere har besøgt og trafikmeldinger baseret på din daglig pendlerrute, skriver Christine Sørensen.
 
Datatilsyn gransker Google-anmeldelse
Formanden for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, kalder det åbenlyst ubehageligt, at Google på den måde registrerer ens gøren og laden.
 
Datatilsynet overvejer, om en anmeldelse af Googles indsamling og opbevaring af data i ubegrænset tid skal tages op på europæisk plan.Det oplyser kontorchef og jurist Astrid Mavrogenis fra Datatilsynet.
 
Christine Sørensen fra Google oplyser klokken 16.30, at man ikke har hørt noget fra Datatilsynet, men at selskabet "altid er parat til at gå i dialog".
 
Datatilsynet bekræftede tidligere tirsdag, at man har modtaget en anmeldelse. 
 
- Men vi er stadig i et meget tidligt stadie og i overvejelsesfasen i forhold til sagens videre forløb, fortalte kontorchef og jurist Astrid Mavrogenis fra Datatilsynet tidligere.
 
Emneord: Datatilsyn, Big data, Google, Forbrugerrådet Tænk, Udveksling af persondata, Persondata, Persondataloven
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 13.02.18 Victor
  Google

  Jeg synes heller ikke, at Google gør noget forkert. Så længe det er frivilligt, og sålænge man som bruger selv kan slette sine data ser jeg intet problem. Jeg har da også flere gange oplevet Google skilte med deres opbevaring af f.eks placeringshistorik.

 • 18.01.18 Jeppe
  Google

  Jeg er meget enig med Jonas. Google tvinger jo ikke nogen til noget som helst. Det står jo enhver frit for at bruge en anden søgemaskine?. Sagen er blot den, at Google finder og viser de mest relevante link

 • 18.05.17 Jonas Jørgensen
  Google

  Google tvinger ikke brugerne til oprettelse af en konto og tilbyder endda en browser, hvor det er muligt at surfe og søge på nettet uden tracking og cookies.

  Jeg ser det ikke som en sag, når sporingen kræver frivillig oprettelse af en konto, hvor det er muligt selv at slette data.

  Det vil være samme problematik med en hav af services på nettet.

  Får forbrugerrådet held med deres anmeldelse, vil Google formentlig ændrer datalagringen til at ligge på den enkelte brugers enhed med fuld adgang, hvilket vil gøre oplysningerne lettere tilgængelig for andre tjenester = dårligere sikkerhed.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også