Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lille, lyserød og smager af jordbær: Dansk opfindelse gav 82 % færre huller i tænderne

Forskning og videnskab

15/06/2024 10:12

J. Bøgen

En dansk opfindelse kan nemt bekæmpe bakterier i munden og undgå huller i tænderne. Det kan spare en masse penge og ture til tandlægen, samt potentielt forebygge alvorlige sygdomme.

De fleste har prøvet at have et hul i tænderne. Det kan gøre ondt, men mange anser det ikke som det helt store problem. En tur til tandlægen og så er det fikset. 

Men så simpelt er det faktisk ikke. Huller i tænderne kan nemlig føre til social stigmatisering, og dårlig mundhygiejne kan føre til andre alvorlige sygdomme.

Og så er det dyrt. I industrialiserede lande som Danmark bruger vi fem til 10 procent af det samlede sundhedsbudget på huller i tænderne.

Der er altså virkelig god grund til at passe på tænderne. Det kan en opfindelse fra Københavns Universitet i samarbejde med virksomheden Chr. Hansen være med til at hjælpe med.

82 procent færre huller og fyldninger

Ph.d. Camilla Juhl Pørksen fra Odontologisk Institut har nemlig været med til at teste en nyopfundet sugetablet, der kan gøre en stor forskel, som supplement til den daglige tandbørstning med fluoridtandpasta.

”Vi har testet tabletten hos børn i alderen fem-ni år. Det viste sig, at de børn, der brugte tabletten, havde langt mindre risiko for at få huller i tænderne,” siger Camilla Juhl Pørksen.

Helt konkret havde de børn, der fik tabletten, 82 procents færre huller og fyldninger i tænderne sammenlignet med de børn, der fik en tilsvarende snydetablet efter et års daglig brug. Begge grupper skulle stadig børste deres tænder to gange dagligt med fluoridtandpasta.

”Inden vi begyndte på forsøget, undersøgte vi børnenes tænder for huller og fyldninger, og ti til tolv måneder efter undersøgte vi dem igen. Og her kunne vi se den ret store forskel i karieserfaring,” siger Camilla Juhl Pørksen.

Testet på børn i Nordsjælland

Camilla Juhl Pørksen og hendes kollegaer har undersøgt tænderne på 350 børn, hvoraf 288 fuldførte studiet. Det er børn fra Hillerød, Fredensborg, Rudersdal og Helsingør Kommune.

”De børn, vi testede sugetabletten på, er i en lavrisikogruppe for at udvikle huller i tænderne, og alligevel fandt vi en stor effekt. Så det tyder på, at tabletten kunne have endnu større effekt hos andre grupper i Danmark og i udlandet.”

Selvom tabletten er testet på børn, så kan det sagtens være, at den også vil kunne hjælpe voksne.

”Vi har undersøgte sugetabletten på både mælketænder og seks-årstanden, som er en voksentand. Og i princippet, er der ikke nogen forskel på, hvordan sygdomme udvikler sig hos børn og voksne, det går bare lidt stærkere med at udvikle huller i mælketænderne.”

Karius og Baktus bliver udfordret af sugetablet

Den lille sugetablet er lyserød, smager af jordbær er en centimeter i diameter. Men selvom den er lille, så kan den påvirke kemien og de dårlige bakterier i vores mund.

Tabletten indeholder to hovedingredienser: Arginin, der er en amonisyre, som vi i forvejen har i vores spyt, og mælkesyrebakterier.

”Arginin er med til at ændre pH værdien i munden, ved at der dannes en base når den nedbrydes af nogle af mundens bakterier” forklarer Camilla Juhl Pørksen.

Grunden til at det er så smart, er, fordi det modvirker bakteriernes naturlige produktion af syre, som er det, vi får huller i tænderne af, simpelthen fordi emaljen går i opløsning når pH værdien kommer under fem komma fem.

”Mælkesyrebakterier kender vi fra mælkeprodukter, men mælkesyrerbakterier er ikke ens, og det er ikke sikkert dem i yoghurten kan give færre huller i tænderne. De her mælkesyrebakterier går specifikt ind og udkonkurrerer de dårlige bakterier i vores mund, som ellers giver huller,” siger Camilla Juhl Pørksen.

Sundhed i munden hænger sammen med resten af kroppen

Camilla Juhl Pørksen håber, at sugetabletten i fremtiden vil blive tilgængelig i så mange lande som muligt. For en sund mund hænger sammen med en sund krop.

”Selvom mund og krop er adskilt i vores sundhedssystem, så hænger krop og mund sammen. Bakterier fra munden kan rejse via blodbanen og hele vejen rundt i kroppen. For eksempel har jeg nogle kollegaer der er i gang med at forske i sammenhængen mellem bylder i hjernen og munden,” siger Camilla Juhl Pørksen og tilføjer:

”Og sunde tænder og mund har samtidig stor indvirkning på vores livskvalitet, for eksempel i udviklingslande, hvor huller i tænderne påvirker børns uddannelse. Så bare den mindste smule vi kan gøre for at supplere tandbørsten til forebyggelse af huller i tænderne, har en kæmpestor betydning.”

Mest Læste

Annonce