Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Interessant studie: Spis dette koldt for at tabe dig

Forskning og videnskab

09/03/2024 14:24

J. Bøgen

Deltagere i undersøgelsen tabte sig næsten tre kilo.

Deltagere i undersøgelsen tabte sig næsten tre kilo.

At spise rester af pasta, ris og andre fødevarer, der indeholder ét kosttilskud, kan øge vægttabet, ifølge ny forskning.

Det skriver DailyRecord.

Resistent stivelse er en form for kulhydrat, der har brug for mere tid til at blive fordøjet af kroppen, og en nylig undersøgelse tyder på, at det kan hjælpe med at slanke.

Virker også på insulin

Mens det primært findes i fuldkorn, bønner, ærter, linser og grønne bananer - så dannes det også i pasta, kartofler og ris, som er kogt og kølet af.

Resultater offentliggjort i Nature Metabolism i sidste uge viste, at overvægtige mennesker, der tog resistent stivelse som et supplement, tabte i gennemsnit næsten 3 kg på to måneder.

De så også insulinniveauer forbedres hos dem med overskydende kropsvægt og det tyder på, at det også kunne reducere inflammation.

Forskere siger, at resultater kan hjælpe med at arbejde hen imod nye fedmebehandlinger, hvilket er "afgørende", da sundhedstilstanden direkte bidrager til "større globale dødelighedsårsager" som diabetes og hjertesygdomme.

Tarmforstærkende bakterier

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er verdensomspændende fedme hos voksne mere end fordoblet siden 1990, og teenagers fedme er firedoblet - og fandt ud af, at en ud af otte mennesker på verdensplan var overvægtige i 2022.

Forskning udført af forskere ved Shanghai Jiao Tong University School of Medicine i Kina viste, at fordelene ved resistent stivelse er forbundet med ændringer i sunde tarmbakterier, som er en nøglefaktor i den generelle sundhed.

Resistent stivelse er et præbiotikum, da det ikke nedbrydes gennem fordøjelsen, men gærer i tyktarmen, hvilket skaber flere tarmforstærkende bakterier.

En sådan bakterie produceret af resistent stivelse er Bifidobacterium adolescentis, som forskerne sagde var stærkt forbundet med fedmelindring hos deltagerne i undersøgelsen.

Denne tarmsunde bakterie kan findes i håndkøbstilskud, som er tilgængelige fra forhandlere som Amazon og Holland & Barrett.

Taber sig næste 3 kg

For at komme til deres konklusioner undersøgte forskere 37 deltagere - 22 mænd og 15 kvinder - med et BMI på større end 24.

Forsøgspersoner på afbalanceret diæt med tre måltider om dagen fik poser indeholdende resistent stivelse til at blande med vand to gange hver dag før måltider i otte uger og derefter givet almindelig stivelse til at gøre det samme med over en separat periode.

Deltagerne tabte i gennemsnit 2,8 kg i løbet af de otte uger, de indtog resistent stivelse, hvor der ikke blev observeret nogen signifikant ændring efter indtagelse af placebopulveret.

Desuden forbedredes glukoseintolerancen signifikant efter den resistente stivelsesintervention.

De tilføjede, at fremtidige undersøgelser er nødvendige for at undersøge individuelle dynamikker og funktionelle responser fra tarmbakterier i resistente stivelsestilskud.

Mest Læste

Annonce