Illustrationsbillede: Shutterstock
Illustrationsbillede: Shutterstock

Vanvittig verdensrekord: Teenager sov ikke i 264 timer

Forskning og videnskab

24/02/2024 07:32

J. Bøgen

Han var vågen i 11 døgn!

Tilbage i 1963 udtænkte Randy Gardner, på 17 år, og hans skolekammerat Bruce McAllister, nogle idéer til deres skoles videnskabsmesse.

Venneparret besluttede sig til sidst for at se, hvad der ville ske, hvis de forsøgte at slå verdensrekorden i at holde sig vågne.

For at beslutte, hvem den uheldige ville være, slog de plat eller krone, og den stakkels Gardner tabte - men hans ven besluttede at prøve at holde sig vågen sammen med ham alligevel.

Indrømmer, det var åndssvagt

McAllister fortalte senere til BBC: "Vi var idioter, du ved unge idioter, og jeg holdt mig vågen sammen med ham for at overvåge ham. Efter tre nætter med søvnløshed vågnede jeg selv op, og sad lænet mod væggen, og så begyndte jeg at skrive noter på selve væggen."

Undersøgelsen blev også observeret af Stanford søvnforsker Dr. William Dement og lægeløjtnant ved den amerikanske flåde, John J. Ross.

Ifølge forskerne begyndte virkningerne at slå ind efter den anden dag uden noget lukket øje - og Gardner begyndte at snuble over ord, da han blev bedt om at gentage tungevriderer for at teste, hvordan han havde det.

Gik hurtigt ned ad bakke

Efter tre dage uden søvn havde tingene taget et stejlt fald for Gardner, som efter sigende oplevede humørsvingninger, koncentrationsproblemer og kortsigtet hukommelsestab samt paranoia og endda hallucinationer.

"Han havde en meget god fysik," sagde Dement. "Så vi kunne altid få ham i gang ved at spille basketball eller bowle. Hvis han lukkede øjnene, ville han straks falde i søvn."

Utroligt nok havde teenageren tilbragt mere end 11 dage - 264,4 timer vågen da eksperimentet sluttede.

Gik ud som et lys

Efter endelig at bukke under for søvnen, sov teenageren i hele 14 timer og vågnede derefter naturligt og påstod, at han ikke engang følte sig særlig træt.

Men på trods af at han først havde det godt, fortsatte han med at have problemer med sin søvn i de følgende år.

Som voksen begyndte Gardner at opleve søvnløshed og var overbevist om, at eksperimentet var skyld i det.

"Jeg var forfærdelig at være i nærheden af. Alting forstyrrede mig. Det var som en fortsættelse af det, jeg gjorde for 50 år siden," sagde han.

Kilde: LadBible

Mest Læste

Annonce