Danmark har sammen med Island og Norge givet Sverige og Finland "sikkerhedsforsikringer". Foto: Shutterstock
Danmark har sammen med Island og Norge givet Sverige og Finland "sikkerhedsforsikringer". Foto: Shutterstock

Danmark "sikkerhedsgaranterer" Sverige og Finland

Forsvar

16/5/22 4:16

Jens Asbjørn Bøgen

Hvis Sverige eller Finland skulle blive udsat for aggressioner mod deres territorier, inden de er blevet fuldgyldigt optaget i NATO, står Danmark klar til at hjælpe dem - med alle midler.

Danmark har sammen med Island og Norge besluttet at udstikke såkaldte "sikkerhedsforsikringer" til Sverige og Finland, inden de to lande bliver fuldgyldigt medlemmer af NATO.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et såkaldt doorstep her til eftermiddag sammen med forsvarsminister Morten Bødskov (S).

"Det betyder, at vi er parate til at gøre alt, hvad der står i vores magt for at hjælpe til, hvis de to lande skulle blive udsat for eksempelvis et væbnet angreb i optagelsesperioden," uddyber statsministeren.

"Deres sikkerhed er vores sikkerhed"

Udover de tre nordiske lande, har også Storbritannien garanteret for Finlands og Sveriges sikkerhed i ansøgningsprocessen.

Årsagen til, at det er nødvendigt med sådanne garantier, er, at NATOS musketered, hvor alle NATOS medlemslande forpligter sig til at komme et medlemsland under angreb til undsætning, ikke gælder for lande i ansøgningsprocessen - og da det kan tage op til et år at blive fuldgyldigt medlem, vil det altså betyde, at Sverige og Finland er sårbare i den periode.

Statsministeren understreger, at forsikringen er udstedt i solidaritet med vore nordiske broderfolk, men også fordi:

"Deres sikkerhed er vores sikkerhed," som statsministeren formulerer det.

Klar til at gøre alt - også militært

Morten Bødskov kom med en lignende melding, og understregede, at Danmark er klar til at gøre, hvad der skal til og til at støtte - også militært.

"Det er vigtigt or os at understrege, at der ikke er nogen konkret trussel mod Danmark, men vi må forholde os til, at Rusland er en trussel. Vi må også forholde os til, at Østersøen er blevet et område med øgede spændinger," siger forsvarsministeren.

Sverige og Finland har begge givet udtryk for, at de først vil ansøge om medlemskab af NATO, når de har fået sikkerhedsgarantier fra andre nationer - og det har de altså nu fået fra Danmark, Island, Norge og Storbritannien.