Dmitry Medvedev er en af Putins nærmeste allierede. Nu advarer han Vesten i skarpe vendinger. Foto: Shutterstock
Dmitry Medvedev er en af Putins nærmeste allierede. Nu advarer han Vesten i skarpe vendinger. Foto: Shutterstock

Russisk toppolitiker advarer Vesten: "Kan ende i regulær atomkrig"

Europa

12/5/22 2:09

Jens Asbjørn Bøgen

Den tidligere russiske premierminister, Dmitry Medvedev, advarer Vesten om, at en ansøgning om NATO-medlemskab fra Finland og Sverige vil være et "katastrofalt scenarie for alle."

Hvis Finland og Sverige ansøger om NATO-medlemskab, vil det bringe Rusland og forsvarsalliancen tættere på en direkte konflikt - og det vil kunne ende i en atomkrig i fuld skala.

Så kontant er meldingen fra Dmitry Medvedev, tidligere russisk premierminister og nu viceformand i det russiske sikkerhedsråd, ifølge Sky News.

"NATO-landene pumper våben ind i Ukraine, træner de ukrainske tropper i at bruge vestligt udstyr, sender lejesoldater og afholder øvelser for alliancen nær vores grænser. Alt dette er med til at øge risikoen for en direkte og åben konflikt mellem NATO og Rusland," skriver han i et opslag på det sociale medie Telegram.

I samme opslag skriver han, at en sådan konflikt altid vil øge risikoen for en atomkrig i fuld skala.

Sidder på mere end 6200 atomsprænghoveder

Rusland er verdens største atommagt med et estimeret arsenal på omkring 6257 ifølge Arms Control Association. Til sammenligning har de tre atommagter i NATO (USA, Frankrig og Storbritannien) til sammen 6065 atomsprænghovedet.

Talsmanden for Kreml, Dmitrij Peskov, siger i en tale, at en udvidelse af NATO "helt klart" er en trussel mod Rusland, og at udvidelsen ikke vil gøre hverken Europa eller verden mere sikker.

Samtidig advarer han om, at de skridt, Finland har taget mod at blive medlem af NATO, giver Rusland grund til at komme med en "tilsvarende reaktion", uden dog at uddybe, hvad det dækker over.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.