Amerikanerne vil investere milliarder af dollars i Arktis, herunder også Thulebasen. Foto: Shutterstock
Amerikanerne vil investere milliarder af dollars i Arktis, herunder også Thulebasen. Foto: Shutterstock

Hemmelig plan afsløret: USA vil poste milliarder i base på Grønland

Forsvar

23/05/2022 13:01

J. Bøgen

Amerikanerne vil ikke fortælle, hvad investeringen vil medføre - kun at det er basens infrastruktur, der får en ordentlig omgang.

Den amerikanske militærbase, Thulebasen, i det nordlige Grønland får en enorm økonomisk overhaling.

Det viser en censureret rapport fra en amerikansk kontrolmyndighed ifølge Berlingske.

I de dele af rapporten, der ikke er censureret, står der eftersigende, at der skal bruges milliarder af dollars i hele det arktiske område. Herunder altså også på den omdiskuterede Thulebase.

Amerikanerne har bekræftet over for Berlingske, at der er en gevaldig opgradering af basen på vej, men de vil ikke komme med yderligere informationer.

Hverken Grønland eller Folketinget kender planerne

Thulebasens infrastruktur har efterhånden en del år på bagen, og det er netop infrastrukturen, der står til at få en overhaling. Så meget vil det amerikanske luftvåben trods alt godt fortælle til Berlingske.

Men til gengæld har hverken det grønlandske selvstyre eller Folketinget nogen ideer om, hvad amerikanerne planlægger.

Og det falder Pipaluk Lynge Rasmussen for brystet. Hun er formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i det grønlandske parlament og har ikke hørt om nogen opgraderinger af basen i det år, hun har siddet i udvalget.:

"Vi vil ikke tales om. Vi vil deltage, når det handler om os. Det er i vores land, så vi vil gerne vide det, når der foregår noget," siger hun til Berlingske.

USA har ikke orienteret, som de skal

En opgradering af basen har heller ikke været på dagsordenen i Folketingets Grønlandsudvalg eller Forsvarsudvalg.

Det siger IA's folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen, til Berlingske. Hun understreger, at det især er vigtigt, at den grønlandske regering bliver orienteret.

Ifølge aftaler mellem USA, Grønland og Danmark skal USA konsultere og informere den danske og den grønlandske regering om enhver væsentlig ændring af USA's militære operationer i Grønland.

USA skal dog ikke spørge landene om lov til ændringer.

Mest Læste

Annonce