Rusland har sat en dato for, hvornår man trækker sig fra det internationale rumsamarbejde. Foto: Shutterstock
Rusland har sat en dato for, hvornår man trækker sig fra det internationale rumsamarbejde. Foto: Shutterstock

Rusland sætter dato på, hvornår de trækker sig

Forsvar

26/7/22 1:23

Jens Asbjørn Bøgen

Men det er ikke, hvornår de trækker sig fra Ukraine, vi taler om.

Krigen i Ukraine bevæger sig uden for landets grænser.

Eller ... det kommer an på, hvor den internationale rumstation, ISS, befinder sig på et givent tidspunkt. Det kan jo være, den svæver lige over ukrainsk luftrum noget af tiden.

Men russerne er færdige med rumsamarbejdet. Og nu har de også sat en dato for, hvornår den sidste russiske kosmonaut forlader ISS.

I et møde mellem Putin og en højtstående repræsentant for det russiske rumprogram, Yuri Borisov, blev det nemlig gjort klart, at Rusland trækker sig fra det internationale rumprojekt efter 2024, når alle landets forpligtelser overfor partnerne er udløbet.

I stedet vil russerne arbejde på at bygge deres egen rumstation. Det skriver det britiske medie, The Mirror.

"Industrien (rumindustrien, red.) er i en svær situation, og jeg mener, at min vigtigste opgave er ikke at sænke barren, men i stedet at sætte den endnu højere, så Ruslands økomomi kan få de nødvendige services fra rummet," sagde Borisov.

Har allerede skruet ned for samarbejdet

Samarbejdet omkring ISS blev faktisk indstillet allerede tilbage i april. Det kom som et svar på de sanktioner, Vesten indførte mod Rusland som svar på invasionen af Ukraine.

Efterfølgende gjorde lederen af det russiske rumprogram, Dmitry Rogozin, det klart, at sanktionerne var uacceptable, og at han ville trække sig fra at samarbejde med det amerikanske og det europæiske rumprogram.

Han tilføjede dog, at han ville genoverveje at genoptage samarbejdet, hvis sanktionerne blev løftet.

Annonce