Russerne har muligvis begået en stor fejl ved at krydse Dnepr-floden. Foto: Shutterstock
Russerne har muligvis begået en stor fejl ved at krydse Dnepr-floden. Foto: Shutterstock

Her kan Putin have begået afgørende fejl

Forsvar

26/07/2022 11:55

Jens Asbjørn Bøgen

Militærekspert tror, at den russiske hærledelse har skudt sig selv i foden.

Putin og resten af den russiske hærledelse har muligvis skabt et gigantisk problem - for dem selv.

Det vurderer den pensionerede generalløjtnant, Arne Bård Dalhaug, i et interview med det norske medie Dagbladet.

For samtidig med, at russerne har krydset floden Dnepr og delt sine styrker op, foregår kampene primært i to områder af Ukraine: Donbas i øst og Kherson i vest.

Og det kan have stillet den russiske hærledelsen over for et dilemma, skriver det britiske forsvarsministerium i sin seneste efterretningsanalyse mandag. Russerne kan nemlig blive tvunget til at vælge mellem at styrke offensiven i Donbas, eller forstærke forsvaret ved Kherson.

Et dilemma, der kan blive et stort strategisk problem for de russiske styrker, mener Arne Bård Dalhaug.

Han forklarer, at de ukrainske styrker ser ud til at have en strategi om at holde russerne i Kherson-området, hvor de udsættes for kraftige modangreb. Samtidig har ukrainerne eftersigende ødelagt næsten alle broerne over Dnepr-floden, som russerne bruger til at få forsyninger frem til Kherson-området, som ligger vest for den brede flod.

"De (russerne, red.) har ryggen til Dnepr og er meget afhængige af to broer - det har ikke fungeret særlig godt, da ukrainerne har reduceret effekten af ​​deres brug ret meget. Der har været rygter om, at russerne vil bygge en pontonbro (flydebro) - men floden er meget bred," forklarer Dalhaug til Dagbladet.

Derfor er spørgsmålet, om det var rigtig prioriteret af russerne at sende så store styrker til Donbas, mener han.

"Der er mange følelser forbundet med Donbas; Putin lovede jo de såkaldte folkerepublikker (Donetsk og Luhansk, der ligger i Donbas, red.) at blive befriet, og så har de hængt sig op i det her uden at tænke over, hvad der er klogt. Nu giver det bagslag på dem, da de har tyndet deres kræfter for meget ud," forklarer Dalhaug til den norske avis.

Mest Læste

Annonce