Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skræmmende udvikling: Nu nævner NATO-land selv A-ordet

Forsvar

22/04/2024 11:37

J. Bøgen

Landet siger, det er klar, hvis det er i NATOs interesse.

Polen er klar til at opbevare atomvåben på landets jord, hvis NATO vurderer, det er i forsvarsalliancens interesse.

Det siger Polens præsident, Andrzej Duda, i et interview udgivet mandag ifølge The Guardian.

Meldingen kommer efter, Rusland har forstærket sine positioner i Belarus og enklaven Kaliningrad med blandt andet langtrækkende missiler, der er i stand til at bære atomsprænghoveder.

Deler grænse

Polen, som er et af de 32 medlemslande i NATO, er en fast støtte for Ukraine, og landet deler grænse med både Belarus og Kaliningrad.

Sidstnævnte enklave blev adskilt fra det russiske fastland, da Lithauen blev uafhængigt efter Sovjetunionens fald i 1991.

"Hvis vores allierede ønsker at placere atomvåben på vores territorium for at forstærke NATOs østlige flanke, er vi klar til at gøre det," lyder det fra Duda i interviewet, der blev offentliggjort i det polske medie Fakt.

Netop hjemvendt fra New York

Dudas udtalelser til det polske medie kommer efter, han har været i New York for at holde møde med FN (hvis hovedsæde ligger i New York), ligesom han også har diskuteret krigen i Ukraine med den tidligere præsident, Donald Trump.

I marts var den polske premierminister også i USA, men her var han i Washington DC for at mødes med den siddende præsident, Joe Biden.

Diskussionerne om, hvorvidt der faktisk skal placeres atomvåben på polsk jord har eftersigende været i gang et stykke tid.

I juni 2023 bekræftede den russiske præsident, Vladimir Putin, at Rusland har sendt taktiske atomvåben til Belarus.

Mest Læste

Annonce