En gruppe modige ledere og organisationer har sat sig i spidsen for projektet fremtidens danske velfærdsmodel. Foto: Hasse Ferrold

Friheden til frihed er forsvundet

Det etablerede velfærdssystem stiller krav og forventninger til det enkelte menneske, som systemet ikke tillader den enkelte friheden til at levere. Det er med til at trække menneske efter menneske ind i en negativ spiral, som skaber kriser snarere end løsninger. Derfor fortjener det al mulig respekt og opbakning, når en gruppe modige ledere og organisationer nu sætter sig i spidsen for projektet fremtidens danske velfærdsmodel.

Det er både rimeligt og logisk, at danskerne har en forventning om, at velfærdssystemet træder til, når en livskrise rammer. Det er også rimeligt, når borgerne forventer, at systemet virker, og derfor forståeligt, at danskerne er bekymrede for velfærdssamfundets fremtid.

Uanset udgangspunkt og situation.

Danskerne er generelt stolte af og bakker op om velfærdsmodellen. Vi betaler en høj skat, og forventer derfor at den fælles velfærdsmodel holder hånden under os, hvis krisen rammer. Danskerne betaler således til et system der skal sikre, at man kan blive på det niveau, man har nået, selvom krisen rammer. I det mindste i en periode, der er lang nok til at man kan omstille sig, hvis krisen er livsvarig.

Markant opbakning til ny velfærdsmodel

Der er solid opbakning fra centrale organisationer til Goodwill Ambassadørernes forslag om at udvikle en landemodel for fremtidens velfærdssamfund. KL, FTF, DA, DI, OAO og Dansk Metal inviterer initiativet og et kommende projekt velkomment.

Vi har altså skabt velfærdssystemet for at sikre os på det niveau vi allerede har nået i livet - karriere, hus, hund, børn og bil - også selvom en krise rammer, og et familiemedlem skal gennem en svær periode.

Men sådan er det ikke længere.

Med hård retorik og barske justeringer af systemerne skal enhver, der forventer noget fra velfærdsstaten gennem godkendelsesprocedurer af forskellige slags, varighed og omfang. Ofte flere procedurer efter hinanden, og ofte kommer nye ting til, fordi den enkelte borger bliver svagere og svagere mens systemet vurderer borgerens evner til at bidrage.

Mennesker, der forsøger at søge løsninger selv, bliver tvunget ind i systemet, der er omfattende og stiller krav til den enkelte. Det hele sker på systemets præmisser, så selv hvis opsparede rettigheder til dagpenge træder i kraft, skal den enkelte efterleve systemets krav, regler og kontrol. Der er ingen vej uden om systemets regler, vurderinger og krav.

Det er her den nuværende krise i samfundet minder om tredivernes krise. Der er frustrationer og forvirring i både top og bund.

I toppen forsøger beslutningstagere at indrette systemet til fremtidens økonomiske udfordringer - ikke til fremtidens globale potentiale. I bunden kæmper udsatte danskere med at overleve, og flere og flere mennesker slutter sig ufrivilligt til dem dernede i bunden. Inde i midten står det store velstandsflertal, som skinnende og blinkende billede af velfærdsstatens kolossale succes.

Ringen er på sin vis sluttet, for udviklingen af velfærdsstaten blev iværksat på ideen om, at undgå oprør fra bunden, og senere for at undgå for stor magt i toppen. Det er lykkedes i nu mange år, men de senere år har peget på en ny tendens. Der er flere og flere, der lever sværere og sværere, og samtidig flere der har det federe og federe i toppen.

Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor - Anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport

Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor var Produktivitetskommissionens fokus i deres tredie del rapport i 2013. Få overblik her over anbefalingerne i rapporten. Alt fra politik til regler over trivsel til styring får anbefalinger.

Læs mere her

Internationalt er tendensen den samme, og eksperter tilsiger det årsagen til, at flere og flere multirige nu opfordrer deres samfund til at tage mere fra dem i skat. De frygter ifølge eksperterne, at årtiers harmoni mellem rig og fattig er under opløsning. At vestlige samfund står foran indre kriser, der kan udløse revolutioner.  

På det grundlag fortjener det al mulig saglig opbakning og støtte, når modige ledere - med den tidligere ISS-topchef Waldemar Schmidt i spidsen - sammen med organisationer som KL, DI, Dansk Metal og flere andre kaster sig ind i et projekt om at nytænke den danske velfærdsmodel.

Det er klogt af initiativtagerne at tage udgangspunkt i de danske velfærdsværdier. Og det er smart, at sætte den nødvendige tid af til diskussion og debat.

 

Emneord: Velfærdsledelse, Velfærdsmodel, Waldemar Schmidt, Goodwill Ambassadør, DI, KL, Dansk Metal, Frihed
DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 12.09.13 Jesper Bech-Larsen
  Overlevelse fremfor helhed.

  Jeg er helt enig i artiklens betragtninger og har således mærket at der absolut ingen støtte er fra systemet endsige vor kultur, som mener at kunne tænke og agere 'ud af boxen' men i virkeligheden agerer ud fra en ''ud af boxen' kontekst som definerede begrebet og således så er stagnation og altså det modsatte.
  Jeg har set hvorledes hele vor kultur bygger på den tilgang, hvor headhuntere ikke er åbne idet de har deres renommé at leve op til og derfor vælger udfra en konservativ database som deres konkurrenter og virksomheder ikke, af samme årsag, formår at vise åbenhed og værdighed overfor nye ideer. Det vi kalder velfærd er blevet alt andet, hvor vi ikke har øje for helhed og derfor heller ikke moral/åndelighed... Det er som Walt Disney pinocchio i pjækkeland. Det er ikke talent og uddannelse der er det store problem derimod en struktur der giver velfærd og plads til individdet. Som det er nu har vi ledere som er bundet op af deres egen ide om karriere at de overser talenter fordi de aldrig har lært hvad de skal kigge efter endsige ved hvad der egentlig skabte den virksomhed de leder. Dette postulat er selvfølgelig en generalisering men absolut udtryk for det samfund vi lever i og hvorfor 'samfundet' igen historisk er der hvor det finder syndebukke fremfor at kigge på sig selv. Venlig hilsen Jesper Bech-Larsen

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også