Foto: ftf.dk af Bente Sorgenfrey

FTF: Brug hver en krone på at skabe job

Arbejdsløse har først og fremmest brug for et job. Derfor må regeringen sikre, at hele det offentlige budget bliver brugt, mener FTF. Alene i 2013 kostede underbruget i det offentlige mere end 15.000 job. FTF roser, at finansloven sikrer midlertidig hjælp til arbejdsløse og styrker den danske aftalemodel.

FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, glæder sig grundlæggende over den samlede aftale om en finanslov for 2015, som regeringen har indgået med SF og Enhedslisten. 

Siden mandag har parterne præsenteret en række delaftaler om finansloven på bl.a. sundheds- og børnepasningsområdet. Dagpengeområdet var den sidste store knast i forhandlingerne - den er nu også blevet løst ved at indføre en ny midlertidig redningskrans til dem, der falder ud af dagpengesystemet. Det sker med en ny 'kontantydelse', som indeholder samme ydelser som arbejdsmarkedsydelsen. 


Bente Sorgenfrey, formand for FTF, finder det positivt, at parterne bag finansloven med den nye ydelse har fundet en løsning, der holder hånden under de arbejdsløse, der falder ud af dagpengesystemet. Samtidig opfordrer hun kraftigt til, at offentlige arbejdspladser og institutioner gør noget her og nu for at forbedre beskæftigelsen; nemlig at de begynder at bruge de penge, der rent faktisk er afsat på de offentlige budgetter. 

Brug nu jeres penge 
"Arbejdsløse har først og fremmest brug for et job. Derfor må regeringen sikre, at hele det offentlige budget bliver brugt, mener FTF. Alene i 2013 kostede underbruget i det offentlige mere end 15.000 job. Regeringen må sikre, at alle de penge, der bliver bevilget til den offentlige sektor, rent faktisk bliver brugt - hver en krone!", siger Bente Sorgenfrey. 

Hun henviser til, at der tre år i træk har været et underforbrug alene i kommunerne på fem mia. kr. hvert år. Ifølge AE kostede det samlede underforbrug i den offentlige sektor i 2013 mere end 15.000 arbejdspladser. 

Underforbruget skyldes især, at kommunerne er presset af den såkaldte regnskabssanktion og derfor ikke tør bruge alle deres penge. Den overdrevne forsigtighed går ud over beskæftigelsen og samfundsøkonomien, påpeger Bente Sorgenfrey.

Behov for en grundlæggende modernisering

Selv om Bente Sorgenfrey først og fremmest glæder sig over, at der bliver holdt en hånd under de arbejdsløse uden dagpenge, understreger hun, at hun hellere havde set en løsning inden for rammerne af dagpengesystemet. 

"Problemerne med dagpengesystemet er slet ikke løst på længere sigt. Der er grundlæggende behov for at modernisere hele dagpengesystemet, så det giver trygge rammer for lønmodtagerne på et omskifteligt og fleksibelt arbejdsmarked", siger hun. 

Styrker den danske model 
Bente Sorgenfrey glæder sig også over at næste års finanslov hæver fradraget for fagforeningskontingentet fra 3000 kr. til 6000 kr. årligt. Derudover afsættes der 120 millioner kroner til yderligere initiativer, som skal bruges i kampen mod social dumping. Begge dele er med til at styrke den danske arbejdsmarkedsmodel, understreger Bente Sorgenfrey. 

"Det er godt, at finansloven styrker den danske model på arbejdsmarkedet ved at hæve fagforeningsfradraget igen. Høj organisationsgrad på både arbejdsgiver- og lønmodtagerside er med til at sikre ro og konkurrencedygtighed på det danske arbejdsmarked". 

Hun henviser til en undersøgelse, der viser at flere unge vil være med i fagforening, hvis kontingentet er lavere.

Emneord: FTF, Bente Sorgenfrey, Beskæfigelse, Finanslov 2015
FTF på DenOffentlige.dk FTF er 450.000 danskere...
Aktivitet: Artikler: 86 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.08.18 Politik
  LO: Godt at A-kasserne nu får mere ansvar

  - Ros til partierne for, at de nu omsider viser a-kasserne den tillid, de fortjener. Jeg havde dog hellere set, at a-kasserne havde fået opgaven som en fast ordning i stedet for et forsøg, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

 • 19.12.16 Politik
  FTF: Om ti år vil den offentlige sektor mangle 59.000 par hænder

  Der bliver brug for ekstra 59.000 flere offentligt ansatte, hvis velfærden skal følge med befolkningstilvæksten og holde trit med samfundsudviklingen. Det viser en ny beregning fra FTF.

 • 22.06.16 Politik
  Center for Offentlig Innovation fortsætter

  Regeringen og KL har aftalt at forlænge centeret for en ny periode i forbindelse med aftalen om den kommunale økonomi for 2017. FTF glæder sig over, at centeret kan fortsætte sit vigtige arbejde.

 • 19.11.15 Velfærd
  FTF: Finanslov skader både erhvervsliv og velfærd

  Finanslovsaftalen skærer hårdt i uddannelse, forskning og arbejdsmiljø, og det skader både den offentlige og private sektor. Omprioriteringsbidrag i den offentlige sektor og nyt udgiftsloft i kommunerne frem til 2019 vil betyde mindre velfærd og færre velfærdsmedarbejdere, selvom en del af pengene tilbageføres til udvalgte områder i det offentlige. Der er råd til mere velfærd og offentligt forbrug, fastslår

 • 22.10.15 Velfærd
  FTF: Rigtig dagpengemodel med forkerte betalere

  Aftalen om en ny dagpengemodel giver os et meget bedre system med op til tre års dagpenge og fleksibel genoptjening, men det er urimeligt, at de nyuddannede skal betale så stor del af prisen. Politikerne har ikke taget ansvar nok for de skader, de selv havde skabt i det gamle system, mener FTF’s formand.