Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3F raser: Offentligt byggeri har snydt ansatte for 10 millioner kroner i løn

Generelle nyheder

10/04/2024 09:57

J. Bøgen

Statens kontrolenhed fandt, så vidt 3F ved, ikke nogen fejl - selvom selskabet nu er blevet dømt.

Gennem flere år er rumænske og italienske ansatte på byggeriet af den nye Storstrømsbro systematisk blevet underbetalt.

Voldgiftsnævnet har således afgjort, at den italiensk ejede danske virksomhed PK & ECD har underbetalt 160 rumænske og italienske brobyggere over en 2-årig periode jf. Bygge- og Anlægsoverenskomstens bestemmelser om løn, overtidsbetaling, feriegodtgørelse, særlig lønopsparing og pensionsbidrag.

I alt er der blevet snydt for mindst 10 millioner kroner. 

Sagen om underbetaling af udenlandske kolleger for millioner er ikke en overraskelse for 3F’s Byggegruppe, der årligt fører hundredvis af sager om netop dette. Også på store offentlige byggerier i milliardklassen med krav om danske løn- og arbejdsvilkår. 

"Absurd, at vores skattekroner går til, at udenlandske kolleger udnyttes på det groveste på offentlige byggerier," mener konsulent i teamet for udenlandsk arbejdskraft, Michael Severinsen, som har ført sagen på vegne af 3F’s Byggegruppe.

Ikke det eneste problem

Udover underbetalingen viser sagen, at de ansattes timesedler er blevet forfalsket.

Data fra byggepladsens porte har været med til at bevise, at der blev arbejdet på dage, hvor der ingen timer var på timesedlerne. En måde at skjule forholdene, som man ofte støder på.

Byggeriet af Storstrømsbroen har budt på talrige skandalesager, og ifølge 3F er der mere på vej af denne kaliber: 

"Vi formår jo kun at afdække toppen af isbjerget fordi virksomhederne gør alt, hvad de kan for at skjule, hvordan de i virkeligheden behandler vores udenlandske kolleger, der af frygt for fyring og repressalier sjældent tør stå frem. Derfor er den nuværende indsats fra myndigheder langt fra omfattende nok. Så vidt jeg ved, har statens kontrolenhed ikke fundet fejl i virksomhedens aflønning. Samme virksomhed som nu er blevet dømt i en klokkeklar afgørelse," påpeger Michael Severinsen.

Mener politikerne, hvad de siger?

Palle Bisgaard, næstformand i 3F’s Byggegruppe peger bl.a. på en national strategi og handlingsplan imod social dumping og arbejdskriminalitet som et vigtigt værktøj for at komme problemet til livs: 

"Politikerne bliver nødt til at se i øjnene, at problemet ikke bare er kommet for at blive, men også vokser særligt hvor der er udenlandske hovedentreprenører. For dem er arbejdsklausuler bare ord på et papir. Det kræver indsatser både i forhold til offentlige udbud, styrkede kontroller, ID-kort og meget andet. Der halter vi bagud i Danmark i forhold til f.eks. i Norge, hvor man strategisk arbejder med en handlingsplan på området," siger Palle Bisgaard og tilføjer: 

"Hvis politikerne mener det, når de siger, at der skal være danske løn- og arbejdsvilkår på offentlige byggerier – også dem med udenlandske hovedentreprenører, så må de komme i arbejdstøjet," afslutter Palle Bisgaard.

Mest Læste

Annonce