Forskere fra University of Cambridge vil gøre os bedre til at skelne reelle nyheder fra fake news, og noget tyder på, deres computerspil kan gøre underværker.
Lige nu læser andre
Joe Bideñ: “Som jeres præsident har jeg udstedt en officiel ordre om at omdøbe Canada til North North Dakota”
NÄSA: “Meteoralarm: stort rumobjekt har retning mod den amerikanske vestkyst.”
Nickelodeøn: “Vi annoncerer, at vi ikke længere vil sende Svampebob Firkant. Det sker med det samme og er en permanent beslutning.
Hvilket af ovenstående tweets er fra en falsk konto? Ja, dem allesammen, men kan du fortælle, hvordan man kan se, at det er falske konti? Se på de små detaljer i navnene, der afslører, at det ikke er den rigtige afsender!
Ovenstående er et eksempel på en af de situationer, du bliver mødt af i det nye computerspil, Bad News. Det er udviklet af forskere fra University of Cambridge, og formålet med det gratis spil er at gøre os bedre til spotte, hvad der er reelle nyheder, og hvad der er falske nyheder.
Læs også
Og ifølge et nyt studie fra forskerne bag spillet, kan bare 15 minutter Bad News faktisk “vaccinere” vores hjerne mod misinformation, skriver Videnskab.dk.

Du er skurken!
Spiller er meget simpelt og går ud på, at du har sat dig for at blive internetmester i fake news. Heldigvis har du en hjælper, der får dig godt i gang.
Undervejs kan du følge med i, hvordan internettet reagerer på dine fake news, og ikke mindst hvor mange følgere du skraber sammen.
Efter, du har lavet et nyt tweet eller en ny artikel, fortæller din hjælper dig, hvordan du selv kan se, at en given afsender sandsynligvis ikke stammer fra en reel kilde. Det kan for eksempel være de små forskelle i, hvordan navnet på afsenderen staves, som du læste om i starten af artiklen her.
Og det er helt bevidst fra udviklernes side, at man skal indtage rollen som “the bad guy”. Ifølge postdoc Jon Roozenbeek, der er førsteforfatter bag studiet og medudvikler af spillet. De ville nemlig “lave et spil, der er sjovt og ikke virker for prædikende”, som han forklarer til Videnskab.dk.

Vil “installere” manipulationsteknikker i vores hjerner
Formålet med spillet er at gøre vores hjerner i stand til at sortere i de bunker af informationer, der er på internettet. Det sker ved, at man som spiller bliver sat grundigt ind i de seks fake-news-teknikker, som går igen på internettet:
at bruge falske profiler
at manipulere med folks følelser
at polarisere debatten
at opfinde konspirationsteorier
at miskreditere dine modstandere
at trolle løs
Forskerne har udført to eksperimenter, og noget tyder på, at spillet faktisk har en effekt. For efter at have gennemført spillet og lært ovenstående teknikker, blev testpersonerne bedre til at stemple falske historier som utroværdige.
“Varigheden af effekten er faktisk ret god,” lyder det fra Jon Roozenbeek, der henviser til et andet studie, der vurderer, at spillet stadig har en virkning på os efter to måneder eller mere.

Dansk forsker er vild med spillet, men vil ikke kalde det en vaccine
Postdoc Jakob Bæk Kristensen forsker i misinformation på Roskilde Universitet (RUC), og han er begejstret for spillet:
“Jeg er vild med den pædagogiske måde, de har lavet spillet på; at man spiller som en hovedperson, der skal lave en ‘fake’ medieorganisation. I stedet for at gøre det til ren undervisning. Så den pædagogiske mekanisme var fed og spændende,” siger han til Videnskab.dk
Han synes dog, at udviklerne bag spillet går lidt for langt, når de ligefrem kalder det en vaccination:
“De slår det meget sensationalistisk op, når de kalder det for en vaccination mod misinformation.”
Forskerne bag spillet lavede et eksperiment med to grupper, der skulle vurdere sandhedsgraden af falske og sande nyheder, men det var faktisk kun den ene af grupperne, der reelt fik en effekt af spillet.
“Spillet giver en grad af ‘generel immunitet’ mod misinformation. Men det er vigtigt at bemærke, at vi ikke kan forvente, at spillet giver en slags ‘psykologisk flokimmunitet’. Det er i så fald meget langt fra at være en sikker vaccine,” som Jakob Bæk Kristensen formulerer det.

Udviklere frygter ikke bagslag
Spillet er reelt en gratis guide til, hvordan man spreder falske informationer og polariserer internettet. Men udviklerne bag spiller frygter ikke, at de har skabt et monster, der bare vil få fake news til at blive et endnu større problem.
“Vi får faktisk det spørgsmål meget ofte, men vi vurderer risikoen til at være ret lav,” svarer Jon Roozenbek. Og det er der i følge forskeren en række årsager til:
For det første bliver spilleren ikke tilbudt nogen politisk eller økonomisk motivation til at skulle sprede misinformation
For det andet har forskerne arbejdet på at gøre spillet sjovt og skørt, så mere alvorlige emner ikke bliver berørt
For det tredje er der, ifølge Roozenbeek, ikke noget i forskningen, der tyder på, at computerspil rent faktisk kan lede til skadelig adfærd
Og for det fjerde afslører spillet ikke nogen tricks om manipulationsteknikker, som man ikke allerede kan finde helt gratis på nettet
Så hvad venter du på? Kom i gang med at erobre internettet med fake news lige her: Bad News