Den danske producent har gjort det helt anderledes, end hvad der er normen.
Lige nu læser andre
Tøjproducenten LABFRESH har gået en anderledes vej end de fleste andre virksomheder, da de skulle rejse kapital.
Virksomheden startede med et simpelt spørgsmål: Hvordan designer man en startup, der giver livskvalitet og kan vokse med integritet?
Med ønsket om at undgå klassisk venturekapital og i stedet bygge et brand sammen med kunderne, lancerede de deres første skjorte via Kickstarter.
Det blev starten på et fællesskab, hvor hundredvis af kunder og investorer har været med til at forme både produkter og forretning.
Læs også
“Crowdfunding har givet os frihed uden at gå på kompromis med vores værdier eller tage klassisk venturekapital ind,” fortæller Kasper Brandi Petersen.
En ny model for investering og ejerskab
LABFRESH har ikke blot tiltrukket funding, de har også ændret måden at tænke investering på.
1.332 private investorer har investeret penge i virksomheden. Kunderne ejer en majoritet af virksomheden og modtager en rente på 5-7%, når de låner virksomhedens penge til specifikke projekter som fx LABFRESH’s første butik i København.
Alle aktionærer har samme aktieklasse som stifterne selv. Der er ingen særfordele, intet skjult hierarki, og stifterne kan ikke udbetale udbytte uden at dele med fællesskabet.
“Vi tror på radikal gennemsigtighed og tillid. Derfor har vi kun én aktieklasse. Hvis vi tager penge ud, skal alle have del i det. Det er et valg, der koster, men samtidig også vores største styrke,” fortæller Kasper Brandi Petersen.
Og det er ikke banker og fonde, der tjener på LABFRESHs vækstrejse, det er kunderne selv.
“I år udbetaler vi over 700.000 kroner i renter til kunder, der har lånt os penge til at åbne butikker. Det føles sindssygt fedt at overføre de penge til kunderne, og det er ikke dyrere end at låne af banken, da vi som lille virksomhed skal betale 6-8% i rente, når vi låner penge. Af den grund har vi valgt ikke at have nogen bankgæld overhovedet, ikke engang en kassekredit,” fortæller Kasper Brandi Petersen.
Mere end tøj: Med kunderne som medskabere
LABFRESH er kendt for deres innovative tekstiler og patenterede teknologi, men det er fællesskabet, der driver produktudviklingen.
Kunderne investerer ikke kun med penge: De tester produkter, udfylder spørgeskemaer og er med til at beslutte alt for nye kollektioner til produktionslande.
“Da vi lancerede vores første t-shirts til kvinder, opdagede vores investorer og kunder hurtigt et problem med stoffet. Inden for syv dage havde vi identificeret det og ændret produktionen. Det er de færreste brands, som kan reagere og omstille så hurtigt,” forklarer Kasper Brandi Petersen.
Viser vejen for næste generations modevirksomheder
I dag rækker LABFRESHs ambitioner ud over tøj. Med 170.000 kunder i 82 lande har virksomheden siden den spæde start i Løvens Hule i 2018 etableret sig som et internationalt fællesskab omkring innovativt tøj og crowdfunding.
Målet er at gøre mere miljøvenligt tøj og nytænkende forretningsmodeller til standard – ikke undtagelsen.
“Crowdfunding burde være en mere udbredt model i Danmark. I Holland og England er der større opbakning til idéen om, at kunderne også kan være ejere. Det håber vi at ændre på ved at gå forrest og vise det gode eksempel,” fortæller Kasper Brandi Petersen.