Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Er dit job på listen? Ny oversigt viser gennemsnitslønnen

Generelle nyheder

25/03/2024 12:24

Kathrine Frich

Håbet er at skabe mere gennemsigtighed.

Vidste du, at en gennemsnitlig bibliotekar tjener 47.300 kr. om måneden? Eller at en tandplejer i gennemsnit tjener 37.800 kr. om måneden?

Vil skabe gennemsigtighed

CEPOS har udarbejdet en opgørelse, der viser den såkaldte standardberegnede månedsfortjeneste for en fuldtidsstilling, som det er opgjort af Danmarks Statistik. Formålet med oversigten er at skabe gennemsigtighed, så man kan have en faktabaseret samfundsdebat om løn og arbejdsvilkår i forskellige job.

”Når man skal debattere og vurdere løn og arbejdsvilkår i forskellige job, er det helt afgørende, at det sker på baggrund af fakta,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS, og fortsætter:

”I den forbindelse er det bl.a. tankevækkende, at vores opgørelse viser, at de offentligt ansatte, der har fået et ekstraordinært stort lønløft af regeringen, ikke tilhører de lavest lønnede faggrupper. Eksempelvis tjener sygeplejersker i gennemsnit over en halv million om året og over 60 pct. mere end en kasseassistent,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Gennemsnitlig månedsindkomst

Når man taler om løn, er der forskel på, hvordan folk selv definerer deres samlede indkomst - om de fx husker at inkludere tillæg og pension.

Oversigten fra CEPOS viser den gennemsnitlige månedsindkomst for en fuldtidsstilling.

Heri indgår basisløn, pension, personalegoder, genetillæg og uregelmæssige betalinger (for eksempel bonus). 

Overarbejdsbetaling indgår ikke, og medarbejdere med ledelsesansvar er ikke medregnet. 

Du kan se hele listen her:

Mest Læste

Annonce