Der kan meget snart komme pant på.
Lige nu læser andre
Takeaway-emballage bliver i høj grad lavet af engangsplastik. Det har en kort levetid, kræver mange ressourcer at producere og forbrænde og udgør dermed et problem for både klima og miljø.
Derfor skal Danmark have et nationalt pant- og retursystem, og nu etableres et sekretariat, der skal stå i spidsen for at samle branchen.
Det skriver Miljø- og ligestillingsministeriet.
I Danmark bruger vi årligt 150 mio. madbokse af engangsplastik, som oftest bliver brugt én gang og derefter ender i skraldespanden – eller i naturen.
Læs også
Forbruget af plastik skader hav og natur, og 20% af det plastik, der bliver fundet på danske strande, er af engangsplastik.
Samtidig kræver det mange ressourcer at producere og forbrænde. Derfor er der behov for at ændre måden, vi i Danmark producerer og bruger takeaway-emballage.
Der skal indføres et nationalt pant- og retursystem, og nu er det sekretariat, der skal drifte og sikre det tværgående og vigtige Partnerskab for takeaway-emballage, udvalgt. Der er afsat 5 mio. kroner årligt over tre år til at drive sekretariatet.
Aftalen om Partnerskab for takeaway-emballage blev indgået af regeringen, SF og RV i forbindelse med Finanslov 2025.
Formålet med partnerskabet er at etablere et vidensgrundlag og komme med konkrete initiativer og anbefalinger til et nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage – eksempelvis kaffekopper og madbokse.
Der skal bl.a. arbejdes med designkrav, tiltag, der fremmer, at forbrugerne vælger genbrugelige takeaway-emballager, og organisering, eksempelvis hvordan emballagen bliver indsamlet, sorteret mv.
Miljøstyrelsen har udvalgt Norion som sekretariat for partnerskabet. Norion vil i 2025-2027 årligt modtage 5 mio. kroner til at varetage sekretariatsfunktionen.
”Danskerne bruger hvert år mere end 150 millioner madbokse. Det går udover vores miljø, fordi vi bruger mange ressourcer på at producere og affaldshåndtere engangsemballager, og det er engangsprodukter, vi alt for ofte finder smidt i naturen. Det er et kæmpe problem for både hav og miljø, og derfor skal vi sammen med branchen finde nye måder at lave takeaway-emballager på og udvikle et pant- og retursystem, så vi kan mindske spild og øge genanvendelsen,” siger miljøminister, Magnus Heunicke.