Forside Generelle nyheder Lurpak blev kåret til den bedste smør: Årets ost vil...

Lurpak blev kåret til den bedste smør: Årets ost vil overraske dig

Lurpak, smør
ArDanMe / Shutterstock.com

Vinderen af ostekategorien vil overraske de fleste.

Lige nu læser andre

Det blev to danske og et islandsk produkt, der løb med sejren i mejeridysten ved dette års International Food Contest (IFC) i MCH Messecenter Herning.

Det islandske mejeri MS Selfossi vandt i kategorien konsummælksprodukter med en Ícey laktosefri skyr med mokka.

Arla Holstebro Mejeri vandt i kategorien smør- og blandingsprodukter med en usaltet Lurpak smør og Arla Birkum Ost vandt i oste-kategorien med Lillebror ostehaps.

1.000 mejeriprodukter

I konkurrencen deltog 1.000 mejeriprodukter fra Danmark, Norge, Sverige og Island, og med dette års mesterskab i markerer islandske MS Selfossi sig endnu engang i toppen af den nordiske mejeridyst.

Mejeriet vandt således konsumkategorien i både 2022 og 2023 – begge gange med et skyr-produkt.

Læs også

”Dejligt at prisen kommer hjem til Island, som er skyrens hjemland,” siger Gísli Jósep Hreggviðsson, der er ansvarlig for skyr og yoghurt, MS Selfossi.

”Det er en stor ære at vinde en International Food Contest, da kvalitetsniveauet for produkter fra de nordiske mejerier er meget højt. Det har stor betydning, faktisk for hele den islandske fødevareindustri, at et islandsk produkt vinder.”

Vinderen i kategorien smør- og blandingsprodukter er mildt sagt heller ikke uvant med at blive hyldet fra scenen. Holstebro Mejeri er Danmarks store producent af Lurpak smør og har gennem årene hentet adskillige mesterskaber hjem.

”Det bliver aldrig trivielt at vinde. Vi har lige mange nerver på hvert år op til afgørelsen. Det her er den ultimative anerkendelse, det betyder virkelig noget for os og alle vores kolleger. Så det er dejligt, at ’trofæet’ nu kommer hjem til Holstebro Mejeri igen,” lyder det fra Søren Dalsgaard, der er produktionschef på Holstebro Mejeri.   

Til gengæld hører det til sjældenhederne, at smelteostproducenten Birkum Ost på Fyn løber med sejren i det årlige mejerimesterskab.

Læs også

”Jeg er ikke sikker, men jeg tror, at det er første gang, at vi har vundet. Det er fantastisk,” siger siteadmin Trine Ollerup fra Birkum Ost.

”Vi er utrolig stolte over sejren,” supplerer teamleder Alice Rose Andersen.

”Det er en anerkendelse af faglighed og det solide hverdagsarbejde, vi og kollegerne udfører.”

Mejerifaglige og mejeritekniske kvaliteter

Nogle vil måske undre sig over at et ’børneprodukt’ som en Lillebror Osthaps kan score topkarakterer i en konkurrence med store ostenavne fra både Danmark og de øvrige nordiske lande.

”International Food Contest er en konkurrence, hvor branchen hylder de mejerifaglige og tekniske kvaliteter. Det handler kort sagt om at levere et produkt, der teknisk set er helt i top – uanset om det er en langtidsmodnet ost til restaurantgæster eller et produkt, der henvender sig til børn,” forklarer Lars Johannes Nielsen, som er tovholder på IFC.

Læs også

De mejeritekniske kvaliteter var også et af emnerne i den åbningstale, som produktionsdirektør Mette Toft, Thise Mejeri, holdt, da udstillingen officielt blev skudt i gang klokken 13 i dag.

Hun påpegede blandt andet, at konkurrencen og fagmessen måske ikke henvender sig direkte til forbrugerne eller mejeriernes kunder i detailkæderne og foodservice.

”Men indirekte gør den. Fordi den er med til at holde vores fag og vores branche på tæerne og sikre, at der altid er et skarpt – og nørdet – fokus på kvaliteten af de produkter, vi sender på markedet,” sagde hun og fortsatte:

“De senere år er der også kommer flere forbrugere på messen, og det hilser vi meget velkomment. Det er og bliver dog vanskeligt at forklare en almindelig forbruger, hvordan hulsætningen i en Havarti er helt perfekt, men det kan vi godt bruge tid på her på messen.”

International Food Contest fortsætter til og med torsdag i denne uge i hal D i MCH Messecenter Herning.

Ads by MGDK