Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skal du ud at rejse? Så har ministerium en advarsel til dig

Generelle nyheder

13/10/2024 19:42

J. Bøgen

Eksotiske plantesygdomme og ødelæggende insekter kan gemme sig i frø, frugt, grønt og planter.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mere end 200 alvorlige plantesygdomme og skadelige insekter figurerer på Landbrugs- og Fiskeristyrelsens liste over såkaldte ’karantæneskadegørere’.

Karantæneskadegørere er betegnelsen for skadelige plantesygdomme og biller, som kan sprede sig, hvis man eksempelvis rejser sydpå og bliver fristet til at tage en eksotisk plante med hjem til Danmark.

Bringer man en skadelig bille med til landet, vil den kunne gøre uoprettelig skade på dansk natur og planteproduktion.

”Vi har set store ødelæggelser i andre lande, når en karantæneskadegører er kommet inden for landets grænser. Som rejsende er man selv ansvarlig for at sikre, at man ikke bringer plantesygdomme eller ødelæggende insekter med sig hjem fra ferien. Vores bedste råd til de rejsende er derfor, at man helt undlader at tage planter og frø med hjem fra ferien. Det er den nemmeste måde at undgå, at kritiske plantesygdomme og uønskede kryb kommer til Danmark. Det gælder især, hvis man rejser uden for EU”, siger enhedschef i Landbrugs- og Fiskeristyrelsens kontor for Planter & Biosikkerhed, Kristine Riskær.

Hvis man alligevel ønsker at tage blomster eller frø, frugt, grønt og planter med hjem fra lande uden for EU, skal man altid huske at få et officielt plantesundhedscertifikat. Det er nemlig et lovkrav og en bedre garanti for, at det, man tager med hjem i kufferten, ikke indeholder potentielt ødelæggende insekter eller plantesygdomme.

Landbrugs- og Fiskeristyrelsens besøg i Billund lufthavn er et led i en international oplysningskampagne (#PlantHealth4Life), der har til formål at forhindre skadelige plantesygdomme og insekter i at brede sig. #PlantHealth4Life er en flerårig kampagne, der er udviklet på anmodning af EU-Kommissionen. I år omfatter kampagnen 21 EU-lande.

Som rejsende kan man altid tjekke reglerne på www.borger.dk ved at søge på ’rejse’ og på www.Plantesundhed.dk, hvor det også er muligt at anmelde hvis man har mistanke om fund af alvorlige karantæneskadegørere.

Eksempler på karantæneskadegørere

Plantebakterien Xylella fastidiosa

Der er store områder i Italien, hvor karantæneskadegøren og bakterien Xylella fastidiosa har angrebet plantager med oliventræer, der er ved at blive destrueret. Bakterien medfører både omfattende skader på naturen, men også enorme økonomiske konsekvenser for italienske olivenavlere. Samme bakterie har også angrebet mandeltræer på Mallorca. Xylella er ikke kræsen, og mange danske planter er i risikogruppen for at få plantesygdommen – f.eks. vin, valnød, Rosmarin, blomme, eg, kirsebær. Xylella kan ikke ses med det blotte øje.

Frugtfluer

I EU er der fundet frugtfluer, som kan ødelægge frugtproduktionen og som kan være vanskelige at komme af med. De kan blive indført med frugt, som rejsende tager med hjem fra ferien. Fluerne kan gemme sig i f.eks. mangoer. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen anbefaler derfor, at man ikke tager frugt med hjem fra ferien, men nøjes med at nyde den på ferien.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.