Mange danskere lader ikke arbejdet ligge derhjemme, når de tager på ferie.
Lige nu læser andre
For mange danskere bruges ferien til afslapning.
Arbejdsopgaver og hverdagstrommerum fordufter i takt med, at måleren på varmetermometeret stiger, og bølgerne bruser, mens tiden forsvinder ved poolen.
Det er dog ikke alle, der kan undgå at tjekke arbejdsmailen, trods ferien er begyndt. En undersøgelse foretaget af YouGov, på vegne af Spies, viser, at 51 procent af danskerne har arbejdet ofte eller en gang imellem, når de har været på ferie. Næsten hver femte dansker svarer, at de ofte har arbejdet i deres ferie.
“Ferien er for mange det vigtigste frirum i løbet af året, men tallene viser, at det for en stor gruppe er blevet sværere at trække stikket helt. Den konstante tilgængelighed har sneget sig med i kufferten,” siger Sofie Folden Lund, kommunikations- og pressechef i Spies.
Læs også
Tiderne skifter
Ifølge Susanne Ekman, Lektor ved Center for Arbejdslivsforskning på RUC, er tallene et eksempel på, at vi i dag er mere afhængige af at være en del af alt, der foregår omkring os – og det hjælper de digitale muligheder os med. Hun peger på, at danskerne i højere grad udvisker linjerne mellem arbejde og ferie.
”En af forklaringerne kan være, at det kan virke stressende at gå fra 100 procent på arbejdet til en ferie på 0 procent, hvor man skal koble helt af, for så at vende tilbage på arbejde to uger efter. Der skal man ikke nødvendigvis sætte grænserne så skarpt, men i stedet lave en bevidst udfasning og gradvis opstart i forbindelse med ferier,” siger Susanne Ekman.
Tilgangen til arbejde på ferien har ændret sig for danskerne. Og der er da også store fordele ved det, mener Sofie Folden Lund, der peger på ’workation’ som et nyt tiltag i vores arbejdsliv.
”For nogle år siden introducerede vi vores workation-pakker, hvor gæsterne får et hæve-sænke-bord, ekstra skærm og en god kontorstol på værelset. For de gæster, der har muligheden for det, er det jo fantastisk at kunne sidde på Gran Canaria med arbejdscomputeren og nyde udsigten og bruge pausen på et dyp i poolen,” siger hun.
Ferien er stadig hellig for halvdelen
Undersøgelsen viser samtidig, at hver anden dansker helt undgår at arbejde i ferien – og at tendensen til at holde fri er mest udbredt blandt voksne uden børn og pensionister, der svarer, at de aldrig har arbejdet på en ferie.
“Vi ser generelt en efterspørgsel på destinationer med ro, wellness og natur. Selvom mobil og computer stadig er med, ser vi flere, der gør en indsats for at holde arbejdslivet på afstand – bare for en stund. Det er ikke et digitalt opgør, men et behov for at genfinde balancen,” siger Sofie Folden Lund.
Undersøgelsen er foretaget af YouGov på vegne af Spies i perioden 25. til 28. juni 2025 blandt 1.035 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 18 år og opefter.
Udvalgte resultater fra undersøgelsen
- Mændene tager arbejdet med sydpå: 59 procent af de adspurgte mænd har arbejdet på en ferie i udlandet. Det er markant flere end blandt kvinderne, hvor andelen er 44 procent.
- Unge er mest online på ferien: 61 procent af danskerne i alderen 30–39 år har arbejdet på ferie. Blandt de 18–29-årige er det 51 procent. Til sammenligning gælder det kun 39 procent af de 40–49-årige.
- Hovedstaden holder mindst ferie fra arbejdet: Hele 64 procent af borgerne i Region Hovedstaden har arbejdet på en ferie – det er den højeste andel i hele landet.
- Midt- og vestjyderne er bedre til at koble af: I Region Midtjylland og Nordjylland har kun 42 procent arbejdet i ferien – væsentligt færre end landsgennemsnittet.
- Funktionærer og selvstændige topper: Blandt funktionærer svarer 69 procent, at de har arbejdet på ferie. Blandt selvstændige er tallet 73 procent.