En af de vigtigste ting i mange danskeres hverdag er at få regnestykket mellem arbejde og fritid til at gå op.
Flere metoder er blevet afprøvet, blandt andre fleksible arbejdstider eller en kortere arbejdsdag fredag. Men i Island har de valgt en alternativ tilgang, der ser ud til at fungere.
Siden 2019 har landet nemlig rullet en firedages arbejdsuge ud over hele linjen, ikke som et eksperiment, men som en ny norm.
Det startede dog lidt tidligere: Allerede i 2015 blev omkring 2.500 ansatte udvalgt til et nationalt forsøg med færre arbejdsdage. Resultaterne var så overbevisende, at det islandske arbejdsmarked tog skridtet fuldt ud kun få år senere.
Og hvordan ser det så ud i dag? Temmelig godt, hvis man spørger de islandske lønmodtagere – og økonomerne.
Det skriver Jeuxvideo.
I 2021 blev en 35-timers arbejdsuge med fuld løn en rettighed skrevet direkte ind i ansættelseskontrakter.
Medarbejderne er gladere, sundere og – måske mest overraskende – mere produktive. Hele 80 procent tilkendegiver, at de er tilfredse med ordningen. Over 60 procent oplever, at deres privatliv er forbedret, og at de både mentalt og fysisk har fået mere overskud.
Samtidig er økonomien ikke brudt sammen, som nogle måske frygtede – tværtimod. Islands økonomi voksede med hele 5 procent i 2023 og placerede sig dermed i toppen af den europæiske vækstliga.
Til sammenligning måtte Tyskland notere et fald på 0,3 procent samme år. Med andre ord: Glade ansatte skaber grønne tal.
Den islandske model rammer lige ned i ønskelisten hos Generation Z – den generation, der ikke nødvendigvis drømmer om hjørnekontoret, men hellere vil have fleksible arbejdstider, mening med jobbet og et liv uden konstant stress.
Mange unge er så vilde med tanken om mere frihed, at de endda er villige til at gå ned i løn for at få det.
Island har i hvert fald bevist, at mindre kan være mere – også når det gælder arbejdsdage.