Foto: Shutterstock

Godt vaccine-nyt: Ny ordning

Nu er der nyt til de danskere, som gerne vil tage imod en af de kasserede vacciner.

Nu er der godt nyt til de danskere, der gerne frivilligt vil tage imod vaccinen fra enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson. Det fortæller Sundhedsministeriet.

"Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet er i dag blevet enige om, at borgere fremover kan tilvælge vaccination med Covid-19-vacciner uden for vaccineprogrammet. Der er tale om en principbeslutning, og der skal nu arbejdes videre med at etablere den konkrete model for tilvalgsordningen," skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse, inden de tilføjer:

"Muligheden for at tilvælge Covid-19-vacciner uden for vaccineprogrammet vil være et supplement til Sundhedsstyrelsens vaccinationsprogram mod Covid-19. Ordningen etableres for at imødekomme de borgere, som aktivt ønsker en hurtigere immunisering, adgang til coronapas m.v."

Starter snart

Det oplyses desuden, at vaccination med Covid-19-vacciner uden for massevaccinationsprogrammet vil ligesom de øvrige være gratis for borgerne, men til forskel for det generelle vaccinationsprogram skal der foretages en individuel lægelig konsultation og ordination forud for vaccinationen.

"Der arbejdes nu videre med en model, hvor vaccinationer uden for programmet fremover kan tilbydes af de  private vaccinationsklinikker, der lever op til nogle fastsatte krav. Det vil være en ordning, som ligner den model for influenza- og pneumokokvaccination i privat regi, som allerede findes og fungerer i dag. Selve injektionen med vaccinen vil kunne delegeres til andre faggrupper end læger efter de almindelige regler om delegation i autorisationsloven. Der vil i det videre arbejde lægges vægt på, at ordningen bliver tilgængelig i hele landet."

Ordningen forventes at kunne sættes i søen i løbet af maj.

”Vi har i dag kunne konstatere bred politisk opbakning til at etablere en model for, at borgere, som aktivt ønsker det, kan blive tilbudt de EMA-godkendte vacciner, som Sundhedsstyrelsen har valgt ikke skal indgå i Covid-19-vaccinationsprogrammet. Det vedrører vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson. Ordningen vil være en mulighed for et individuelt tilvalg til den enkelte borger, som ønsker sig en hurtigere vaccination, end man vil få i vaccinationsprogrammet," skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S). 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne