Gul fagforening foreslår et leder-register: Vil forbyde dårlige ledere at lede

Krifa foreslår at dårlige ledere skal kunne fratages retten til at lede andre mennesker, og vil have et offentligt register over ledere og deres kompetencer.

Følgende er en pressemeddelelse fra Krifa: 

Der findes for mange dårlige ledere. 
 

Det mener 6 ud af 10 danskere ifølge en ny undersøgelse, som Gallup har lavet for fagforeningen Krifa. Og knap 8 ud af 10 har selv haft en af de dårlige ledere, som ifølge de adspurgte aldrig burde have haft titlen og ansvaret i første omgang.

Nyt forslag

Derfor foreslår Krifa nu, at dårlige ledere skal kunne fratages retten til at lede andre mennesker, hvis de i lange perioder skaber mistrivsel og ikke ændrer adfærd. Og det er 76 procent af danskerne enige i.

- Selvom der findes flest gode ledere i Danmark, oplever vi også eksempler på ledere, der ikke løfter deres ansvar godt nok. Og de skal stoppes. Det kan ikke være rigtigt, at en leder igen og igen kan ødelægge liv uden konsekvenser, siger Søren Fibiger Olesen, der er formand i Krifa.

Han fortsætter:

- Det er præcis det samme som med læger og advokater, der jo kan få frataget deres praksis, hvis de misligholder deres ansvar. Det er jo heldigvis sjældent, det er nødvendigt, men konsekvensen er nødt til at være der. Sådan bør det også være for ledere.

Søren Fibiger Olesen mener, at det skal gøres obligatorisk, at virksomheder årligt skal lave en anonym trivselsmåling på arbejdspladsen og specifikt spørge medarbejderne ind til lederens indsats. Det bakker 73 procent af danskerne op om.

Ødelægger liv

Krifa foreslår desuden, at der oprettes et register, hvor man kan slå ledere op. Her skal de registrere målingerne og blandt andet dokumentere relevant erfaring og uddannelse i forhold til ledelse - eller planer om opkvalificering.

-Vi har hverken menneskeligt eller samfundsmæssigt råd til at se til, mens dårlig ledelse stortrives i modsætning til mange lønmodtagere, lyder det fra Søren Fibiger Olesen, der påpeger, at det kan koste os dyrt, når ledere ikke lever op til deres ansvar.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

For eksempel koster arbejdsrelateret stress staten 27 milliarder kroner om året ifølge Stressforeningen.

- Det værste er de liv, der bliver ødelagt på grund af dårlig ledelse. Mennesker, som aldrig helt bliver sig selv igen. Vi skylder dem og den næste generation at sikre, at disse ledere bliver stoppet, siger formanden.

Det vil være Arbejdstilsynets opgave at holde øje og "anmelde" de dårlige ledere, som efter en række advarsler og påbud skal en tur i retten, hvor de i sidste ende kan få frataget deres ret til at lede mennesker. Krifa har udformet et konkret forslag til lovkrav, som præsenteres for forskellige folketingspolitikere.

- Vi taler og taler om dårlig ledelse. Nu er det altså tid til at handle, fastslår Søren Fibiger Olesen.

Emneord: Ledelsesavisen, Ledelse, Dårlig ledelse, Fagbevægelsen, Krifa, 280518
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.

 • 24.10.18 Ledelse
  Giv plads til at træne de tværfaglige kompetencer

  Et succesfuldt tværfagligt samarbejde kræver koblingskompetencer – at ledere og medarbejdere på tværs af organisationen er i stand til at kommunikere, koordinere og kooperere. Men det kommer ikke af sig selv, siger professor. Hør mere på konference.

 • 31.07.18 Uddannelse
  Ledelsesekspert om fusion: Ny institution kommer til at stå stærkt

  Fusionen af Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt vil øge samarbejde på tværs og fokus på at omsætte viden til effekt er potentialer. Dermed får Region Syddanmark en stærkere aktør i ledelses- og organisationudvikling, mener Kuno Johansen.

 • 11.06.18 Ledelse
  Folkemøde: Dilemmaer i dagtilbud

  Hvad skal der til, for at børn, forældre og medarbejdere oplever god ledelse i vuggestuen og børnehaven? Krav og forventninger til ledelse af dagtilbud. Det diskuterer COK på Folkemødet.