Mette Frederiksen kommer nu i stormvejr som følge af sygedagpengereformen

Hård kritik: Mette F har misinformeret Folketinget

Mette Frederiksen (S) blev advaret, men fremførte alligevel "misvisende" oplysninger. Nu skal hun i samråd.

Når beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har forsvaret sine barske reformer, er det blandt andet sket med henvisning til resultaterne fra et storstilet forskningsprojekt. 

Men projektet viser ikke det, som ministeren har påstået, fastslår eksperter, og det medfører massiv kritik af Mette Frederiksen for at have misinformeret Folketinget, skriver Jyllands-Posten.


Sagen udspringer af et stort forsøg kaldet "tilbage til arbejde", som 22 kommuner deltog i. Her skulle tværfaglige team bestående af læger, psykologer og sagsbehandlere i samarbejde få syge hurtigere tilbage i job.

I 2012 blev projektet evalueret i en 300 sider lang rapport, og en af konklusionerne lød, at "resultatet på tværs af alle kommuner er en effekt på sygefraværet, der er tæt på nul […]".

Økonomisk oplevede de 22 kommuner tilsammen "et (mindre) negativt resultat".

Alligevel fastslog Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse, at en "banebrydende undersøgelse anviser vejen for lavere sygefravær". 

En tidlig og tværfaglig indsats kunne give en besparelse på 8700 kroner per sygedagpengesag, lød budskabet. Men den konklusion baserede sig alene på fem kommuner, der viste gode takter.

Forinden havde én af forskerne bag rapporten ellers skrevet til ministeriet, at "det er ret misvisende at vise dette tal alene". Bagefter advarede han mod, at "ministeren bliver fedtet ind i dette", viser en aktindsigt.


Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, kalder det "noget videnskabeligt svineri" og "helt vanvittigt" og vil nu kalde Mette Frederiksen i samråd om sagen, skriver avisen.

Beskæftigelsesministeren erkender at have svaret upræcist. Hun er klar til at lade sine embedsmænd granske sagen på ny.

- Hvis der bliver rejst tvivl om de informationer, som jeg har fået som minister, er rigtige, så er der grund til at kigge på sagen igen, siger Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Emneord: Sygdagpengereform, Sygedagpenge, Ledige, Dagpenge, Socialkrisen, Mette Frederiksen, Forskning, Beskæftigelsesministeriet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også