Hededanmark kritiseres for at skævvride konkurrencen

"Underleverandøren må ikke uden Hededanmarks forudgående skriftlige samtykke afgive tilbud på udførelse af arbejde omfattet af nærværende underentreprisekontrakt til Hededanmarks bygherre - hverken alene eller som underentreprenør," skriver Hededanmark ifølge Nordvestnyt i en kontrakt.

»Underleverandøren må ikke uden Hededanmarks forudgående skriftlige samtykke afgive tilbud på udførelse af arbejde omfattet af nærværende underentreprisekontrakt til Hededanmarks bygherre - hverken alene eller som underentreprenør«.

Sådan står der blandt andet i de kontrakter, som Hededanmark har med deres underleverandører til udførelse af grøn vedligehold i Odsherred Kommune, og det har fået advarselslamperne til at blinke.

Det skriver dagbladet Nordvestnyt lørdag.

Hededanmark har fredag været kaldt til møde på rådhuset, og Odsherreds borgmester, Thomas Adelskov (S), frygter, at de er ved at skaffe sig en uønsket monopolstilling.

- Vi har haft Hededanmark til møde, og det har vi, fordi vi er bekymrede for, at en sådan klausul vil forhindre underleverandører i at byde, og så vil man jo reelt lukke markedet, og samtidig risikerer vi, at Hededanmark på den måde de facto vil komme til at styre prisen. Det var jo vores ønske med at udbyde området, at det skulle konkurrenceudsættes, og så er det da stærkt bekymrende, hvis man forhindrer det. Jeg er stærkt optaget af, at der skal være konkurrence, og vi skal ikke låse nogle af de lokale fra at kunne byde på opgaverne, siger han til Nordvestnyt.

Professor ved juridisk institut på Aarhus Universitet, Michael Steinicke, kalder klausulerne for usædvanlige.

- Der kan, afhængigt af omstændighederne, være et konkurrenceretligt problem. Det afhænger selvfølgelig af, hvor store de involverede virksomheder er, hvor stor omsætning der er tale om og om, hvordan det i øvrigt påvirker markedet. Men det virker som om, det vil være svært at etablere en konkurrence, og at det kan blive svært at finde underleverandører. Jeg har ikke kendskab til det, men jeg håber da ikke, at den slags betingelser er almindelige, siger han til Nordvestnyt.

Hos Hededanmark mener kommunikationsdirektør Anders Lehmann ikke, at de skævvrider konkurrencen.

- Hededanmark har ikke forhindret en eneste entreprenør i at byde på opgaver i Odsherred Kommune. Vi har en enkelt underentreprenør, som har tilkendegivet, at han overvejer og muligvis vil byde på opgaver i Odsherred. Det har vi ønsket ham al mulig held og lykke med. Det kan han få på skrift. Vi har et tæt samarbejde med vores underentreprenører, hvor vi naturligvis deler viden om de konkrete opgaver, vi løser. Det gør vi for, at vi kan løse opgaverne så effektivt, billigt og godt for vores kunder som overhovedet muligt. Omvendt ønsker vi ikke at være naive og dele vores faglige viden, data og indsigter i, hvordan vi løser opgaver for vores kunder, blot for at underentreprenøren kan bruge den viden til at udkonkurrere os. Vi foretrækker at tone rent »flag« og åbent og ærligt at sige i vores aftaler, at vi gerne vil vide, hvis vores samarbejdspartnere vil byde på en opgave, siger han til avisen.

Emneord: OPS, Offentligt privat samarbejde, Hededanmark, Odsherred Kommune, Udbud, 270818
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også