HK-manifest om offentlig ledelse: Vi skal have bedre chancer for at lykkes

HK Kommunals Chefgruppe er kommet Ledelseskommissionen i forløbet og har udarbejdet et manifest for god offentlig ledelse med bud på fremtidige vilkår og muligheder for at lykkes med opgaven.

At være offentlig leder er et af de mest spændende og udfordrende job, man kan have – netop fordi det ikke er let, og fordi man som dygtig leder gør en stor forskel for både medarbejdere, borgere og hele velfærdssamfundet. Derfor skal den enkelte leder have de bedst mulige betingelser for at lykkes. Ansvaret for at sikre dét ligger hos politikere og topledelse. Derefter er det rimeligt at kræve, at den enkelte leder lever op til samfundets høje forventninger.

Sådan lyder det grundlæggende budskab fra HK Kommunals Chefgruppe, som tæller knap 2.000 ledere og chefer på det administrative område i kommuner og regioner. Budskabet er nedfældet i et manifest, der ifølge Chefgruppens formand, Karin Termannsen, er en grundig filtrering af medlemmernes viden, erfaring og daglig ledelsespraksis.

- Det store fokus på offentlig ledelse, blandet andet på grund Ledelseskommissionens arbejde, skabte momentum for manifestet. For os var det vigtigt at få nedfældet og kommunikeret, hvad vi mener ledere og chefer i HK Kommunal har og skal have fokus på i deres arbejde – i dag og fremover. På den måde er det et papir, som både retter sig indad mod vores medlemmer og udad mod dem, som har indflydelse på offentlig ledelse, bl.a. altså Ledelseskommissionen, siger Karin Termannsen.

Fokus både på rammer og eget ansvar 

Manifestets tre hovedpunkter er HK-chefernes bud på: 1. de fællesgrundvilkår for offentlige ledere, 2. de vigtigste forudsætninger for, at ledere kan få succes, og 3. ledernes eget ansvar for at lykkes. Og det runder de vigtigste temaer, Chefgruppens bestyrelse har været optaget af i de senere år: Ledelsesspænd, lederuddannelse, adgang til sparring og en reel ledelseskæde, der samarbejder og spiller hinanden gode, både opadtil, nedadtil og på tværs i ledelsessystemet.

- Det er jo på mange måder modsætningsfyldt at være leder – på den ene side at påtage sig den rolle, man elsker, og på den anden side skulle træffe nogle beslutninger, som kan gøre ondt, og som sker i rammer, man ikke altid har indflydelse på. Derfor har vi både fokus på vilkår og eget ansvar, pointerer Karin Termannsen og glæder sig over, at Chefgruppen på sin vis har været frontrunner i forhold til bl.a. Ledelseskommissionen.

Allan Søgaard fik manifestet med hjem

Kommissionens formand, Allan Søgaard Larsen, fik til et møde med Chefgruppen stukket manifestet under armen, og Karin Termannsen er sikker på, at han har læst det og taget det med i sine overvejelser.

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

- Jeg håber selvfølgelig også, at det har påvirket ham lidt. Men uanset mener jeg, at vi som chefgruppe nu har et fælles ståsted og fundament – vores anbefalinger til god, offentlig ledelse.  Så kan Ledelseskommissionen jo altid supplere med deres anbefalinger, siger hun med et smil.

Manifestet er også blevet brugt af HK Kommunals formand Bodil Otto i flere sammenhænge, bl.a. Ledelseskommissionens følgegruppe, hvor hun har siddet med.

Læs hele manifestet i pdf'en her:

Emneord: Ledelsesavisen nr. 10, Ledelsesavisen, HK Kommunal, Ledelseskommissionen, Manifest, Ledelse og styring, God ledelse, Karin Termannsen
Tina Juul Kommunikation på DenOffentlige.dk Om Juul Kommunikation...
Aktivitet: Artikler: 31 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.

 • 24.10.18 Ledelse
  Giv plads til at træne de tværfaglige kompetencer

  Et succesfuldt tværfagligt samarbejde kræver koblingskompetencer – at ledere og medarbejdere på tværs af organisationen er i stand til at kommunikere, koordinere og kooperere. Men det kommer ikke af sig selv, siger professor. Hør mere på konference.

 • 31.07.18 Uddannelse
  Ledelsesekspert om fusion: Ny institution kommer til at stå stærkt

  Fusionen af Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt vil øge samarbejde på tværs og fokus på at omsætte viden til effekt er potentialer. Dermed får Region Syddanmark en stærkere aktør i ledelses- og organisationudvikling, mener Kuno Johansen.

 • 11.06.18 Ledelse
  Folkemøde: Dilemmaer i dagtilbud

  Hvad skal der til, for at børn, forældre og medarbejdere oplever god ledelse i vuggestuen og børnehaven? Krav og forventninger til ledelse af dagtilbud. Det diskuterer COK på Folkemødet.